JENIS JENIS PENYAKIT TIBI

Tibi atau Tuberculosis ialah penyakit jangkitan bakteria Mycobacterium tuberculosis.

Tibi ini secara mudah ada 2 jenis:

1- Pulmonary Tibi
2- Extrapulmonary Tibi

Pulmonary Tibi ( PTB) ialah majoriti (90%) kes kes Tibi, iaitu Tibi yang menjangkiti paru paru.

10% lagi kes Tibi dipanggil Extrapulmonary Tibi , melibatkan jangkitan di luar paru paru..contohnya pada tulang dan otak. Kes kes extrapulmonary Tibi ini biasa terjadi pada pesakit Tibi yg rendah sistem imun nya, seperti kanak2, pesakit HIV. Dan biasanya mereka bermula dengan PTB.

Untuk PTB pula, boleh di bahagi kepada 2 :

1) Latent Tibi
2) Active Tibi

Latent Tibi bermaksud pesakit dijangkiti, namun tiada simptom & tidak menjangkitkan Tibi nya.Ini kerana sistem imun badan bekerja untuk elak pembiakan bakteria Mycobacterium tuberculosis tu. 5 ke 15% mereka yg Latent Tibi, akan akhirnya tunjuk simptom Tibi ( dipanggil Active Tibi) bila sistem imun mereka terganggu, contohnya Diabetes tak terkawal, dapat rawatan steroid / chemotherapy.

Active Tibi ialah penyakit Tibi yang aktif, yg tunjukkan simptom tipikal seperti batuk yg kronik lebih 3 ke 4 minggu, batuk berdarah, demam berulang ulang, lesu, hilang selera & turun berat badan.Active Tibi boleh menjangkiti orang lain, menerusi udara ( apabila pesakit batuk, bersin, bercakap ).

CARA UNTUK TINGKATKAN IMUN BADAN

Keadaan cuaca yang tak menentu sekarang sangat menganggu keadaan kesihatan kita. Jadi untuk terus kekal sihat kita perlu lah amalkan makanan yang sihat untuk tingkatkan imun badan kita.

Antara makanan yang perlu kita amalkan ialan sayur sayiran dan buah buanhan yang tinggi kandungan Vitamin C dan bagus jugak kita amalkan garlic iaith bawang putih untuk tingkatkan imun badan kita.

Kakma nak kongsikan sejenis vitamin yang sangat membantu bagi meningkatkan imun badan yang kakma dan keluarga sendiri amalkan iaitu Nutriferon

APA ITU NUTRIFERON

Nutriferon adalah suplemen yang berfungsi sebagai penggalak kepada sistem imun tubuh @ immune booster.
Ianya merupakan supplemen yang hebat dan efektif, ia telah melepasi satu set ujian-ujian saintifik yang ketat dari segi keselamatan, ketulenan, keberkesanan dan prestasi.

Siapakah yang digalakkan untuk mengambil Nutriferon Shaklee?

✅Mereka yang sering sakit, selsema dan demam.
✅Ibu yang menyusukan anaknya yg mana anaknya demam atau sakit yg berpanjangan.
✅Mereka yang mempunyai masalah imunisasi
✅Mereka yang sering travel dan kerap ke luar negara.
✅Mereka yang sering stress.
✅Mereka yang terdedah dengan bahaya penyakit.
✅Mereka yang tak suka makan banyak vitamin antioksidan, ACE boleh gantikan dengan Nutriferon sepeket sehari.
✅Mereka yang ada mempunyai allergi dan eczema.
✅Mereka yang selalu ambil ubat tahan sakit.

SIAPA YANG CIPTA NUTRIFERON

ini lah orangnya yang mencipta nutrferon. Sebelah kakma ni. Kakma ambil gambar ni masa trip Jepun 2017, masa ni umur beliau dah lebih 90 tahun, Alhamdulillah masih sihat tau..

Bukan calang2 orang yang cipta nutriferon ni tau.
Beliau adalah ahli imunologi yang terkenal di dunia, Dr. Yasuhiko Kojima merupakan individu pertama yang menemui interferon pada tahun 1954 semasa beliau menjalankan penyelidikan di Universiti Tokyo. Setelah menjalankan penyelidikan selama 40 tahun dengan menguji ratusan sebatian semulajadi, beliau telah menghasilkan satu campuran unik daripada empat ekstrak tumbuhan yang menggalakkan pembentukan interferon secara semulajadi di dalam badan.

TESTIMONI

Nak dapatkan Nutriferon ni? boleh hubungi kakma Wasap

SHAKLEE Independent DistributorMaisarah (ID 887111)FB: Mai md saupiNo Tel: 019-3624134Email: kmshop143@gmail.comCOD area: Seluruh Kuala lumpur, kg padang balang, sentul , bandar baru sentul ,dato senu , jalan gombak , setapak ,gombak setia.

CARA ATASI SAKIT GASTRIK SEMASA BERPUASA

Anda ada gastrik???

Seksa dan ngerikan bila fikir ada gastrik bila nak puasa ni..

kakma dulu nak masuk puasa je kakma akan pergi klinik minta stok ubat putih dan ubat biji nama boscopan rasanya dan ubat kunyah putih pink..

ngeri kakma gastrik dulu, lepas berbuka mesti sakit.. ngeri lah kalau sakit gastrik memang tak boleh buat apa bila sakit apa lagi nk solat terawih dan kalau cepat hilang kena lah gi suntik…huhu.. dulu selang 3,4 hari sekali kena suntik.

kalau kira2 berapa banyak dah habis duit tu, yer lah pergi klinik swasta kan, nak cepat sakit sangat mana tahan nak pergi gomen dah lagipun selalu malam baru sakit.

eh nak tahu tak sejak bila kakma kena gastrik? sejak umur 14 tahun adoi lama sungguh masa umur 30 thn baru kenal shaklee, kesian.

Sekarang Alhamdulillah dah 6 tahun lebih kakma bebas ubat gastrik ni syukur sangat

Ini lah set gastrik yg kakma makan bukan gastrik je hilang kelebihan lain pun kakma dpt seperti bertenaga dibulan puasa dan berjaya menyusukan anak fully Bf walau di bulan puasa.

Jadi jika anda ada gastrik jangan dbiarkan risau takut jadi ulser perut pulak lagipun kita nak puasa happy kan tak nak lah sakit nak beribadat pun senang. Lagi kita mak2 mana ada masa nak layan sakit

Jika anda nak tips special mengenai set gastrik ni boleh wasap kakma, ini kerana kakma memang pakar bab gastrik ni sebab kakma memang alami sendiri.

SHAKLEE Independent DistributorMaisarah (ID 887111)FB: Mai md saupiNo Tel: 019-3624134Email: kmshop143@gmail.comCOD area: Seluruh kuala Lumpurkg padang balang, sentul , bandar baru sentul ,dato senu , jalan gombak , setapak ,gombak setia.

VITAMIN KHAS UNTUK LELAKI PERKASA

 Vitamin Khas untuk  lelaki perkasa

Kenapa ayahanda tak tinggal 3 beradik ni setiap hari 2 kali?

Pernah ke kite terbaca dalam surat khabar yg 70% lelaki Lembah Kelang hadapi LTB?(Lemah tenaga batin).

Faktor makanan yang tak seimbang dengan tiada masa atau malas nak bersenam di parahkan lagi dengn tekanan(stress) nak ke pejabat jalan jem dan di pejabat(balik lewat) antara faktor penyumbang kepada masalah negara seperti di atas. Juga tekanan bpunca dari masalah kewangan dan rumahtangga.

Inilah yg di katakn penyakit gaya hidup moden..it is an aquired disease full stop!!

Penyakit atau masalah kesihatan lelaki yg biasa adalah:

* letih dan kurang tenaga zahir dan lemah tenaga batin(ED).

* penyakit 3 serangkai terutama risiko serangan jantung di awal usia

* Kanser prostat menyerang bila melangkaui 40an

*kanser usus juga bila umur 50an ke atas

Jika anda sayangkn org lelaki di sekeliling anda pasti mereka mengamalkan Vitamin di atas ya.

Kebaikan Vitamin Di Atas

1) Omega Guard

Omega 3 baik untuk saluran darah yg sihat dan mcegah inflamasi. Baik utk cegah gout dan darah tinggi jga improve blood circulation juga baik utk sakit sendi dan lutut.

2) Zinc

Mineral untuk lelaki sejati, kebanyakn zinc terletak diprostate lelaki, ia akn mencergaskn hormon dan enzyme menjadikn lelaki lebih sensitif terhadap pasangan. Ia menjadikn sperma lebih baik dari sudut kuantiti dan kualiti.

3) CoQ trol

Mengandungi vitamin Cq10 iaitu makanan enjin sel kite, jantung dan organ penting menjadi lebih efisien dan produktif mengeluarkn tenaga terutama yg selalu komplain lesu dan kurang upaya.

Ayahanda amalkn semua produk shaklee di samping 3 vitamin ni , dose ayahanda Omega 5 bj 2x sehari,zinc 2-3bj 2x dan coq troll 2bj.

Jika anda sayangkn ayah, abang atau suami anda beri hadiah pada mereka.

Pastikn mereka telan utk seminggu walaupun terpaksa kena suap lepas tu meremam akan minta sendiri sebab dan rasa keberkesanan dan mereka rasa dah lain macam.(mcm turbo)

Tak percaya cuba le ya.

(shating dari Ayahda Haji Roslan)

Nak dapatkan set vitamin lelaki perkasa ini?

Terus Order Online di sini

 

Atau Hubungi saya

Maisarah – 0193624134

VITAMIN UNTUK IBU HAMIL PEMBAWA THALESIMIA

Pernah dengar thalesimia? Sebenarnya ada 2 keadaan thalesimia ni. 1 keadaan pengidap thalesimia dan 1 lagi hanya pembawa thalesimia ( carrier). Bagi pengidap memang rumit dan perlu dapatkan rawatan dan selalunya perlu melakukan tukar darah.

Bagi  pembawa thalesimia (carrier) macam kakma ni , risiko HB low masa hamil sangat tinggi.

 

kakma ingat lagi hamil anak 1st n 2nd HB sgt low.. mmg pen merah sokmo lah nurse tulis..paling teruk bacaan 8.6 memang bawah 11 bacaan Hb.

masa hamil anak ke 2 mcm2 kakma makan ikut nurse n doc bagi dan ada yg kena beli kat kedai..

petua tak payah cakap lah sampai cemuh makan sayur bayam, makan kerang pulak sampai alergik kulit.

last2 masa hujung ngandung anak ke2.. doktor kat klinik batu 30 Machang..masa ni kakma dah balik kg utk bersalin.. minta buat pemeriksaan thalesimia coz HB masih low ..
dan keputusan nya Beta thalassaemia trait.

tapi hamil anak ke 3 masa ni dah 3 tahun kakma amalkan shaklee.. dari sebelum hamil sampai lah hamil dan selepas hamil..
dengan izin Allah bacaan Hb sgt cantik.. last check Hb sebelum bersalin Khalif Mujahid ialah 14.2, wah cantik sangat bacaannya.

Selalu bacaan Hb makin turun jika kandungan makin besar tapi sejak amalkan vitamin shaklee bacaan makin naik, alhamdulillah.

 

3 beradik vitamin ni lah yg kakma makan sepanjang hamil khalif mujahid dan yang baby ke 4 ni jugak moga dipermudahkan semuanya hingga bersalin…amin

Jika anda ada thalesimia carrier macam kakma dan sedang hamil boleh lah amalkan set hamil Shaklee ini. Boleh whatsapp kakma untuk matlumat Lanjut

 

 

KEPENTINGAN MAGNESIUM SEMASA HAID

Anda Nak tau apa pentingnya magnesium masa haid?

Adakah anda dah cukup magnesium dalam diet harian? Ramai yang kekurangan magnesium tapi sebenarnya tak sedar, atau tak pernah cek.

Sebenarnya magnesium sangat penting untuk kesejahteraan kita, kaum wanita.

Magnesium ialah superhero untuk masalah2 berkaitan dengan PMS (masalah masa haid la)

1. Sakit kepala semasa haid

Ada orang dia dah tahu sakit kepala dia sebab nak datang haid. Ada kajian menunjukkan pengambilan magnesium setiap berkesan mengurangkan atau mencegah sakit kepala masa haid.

Sebab tindakan hormon boleh merendahkan magnesium & magnesium sangat membantu orang yang sering migrain.

2. Kejang – terutamanya bahagian perut

Senggugut sebenarnya disebabkan oleh kekejangan otot rahim, jadi magnesium membantu dengan merelakskan otot & mengurangkan kesakitan.

3. Mengidam makanan manis

Familiar tak? Masa period terus rasa nak makan manis. Walaupun kita rasa nak makan sangat coklat tapi sebenarnya badan meraung tak cukup magnesium. Dark coklat pilihan terbaik masa period sebab tinggi magnesium dan antioksida. Wow, boleh juga makan coklat.

4. Hormon gembira

Pernah dengar wanita berperangai pelik2 masa period? Paling pelik saya pernah dengar nak potong wayar TV. Tiap2 bulan kena standby wayar baru.

Adakah anda tahu magnesium boleh bantu tingkatkan hormon gembira, iaitu serotonin.
Jadi serotonin bantu untuk seimbangkan mood & emosi.

Selain itu, magnesium membantu kurangkan kelesuan, bantu tidur lebih lena & mengawal suhu badan.

Ini baru berkaitan haid. Kalau selalu ada masalah2 di atas, cuba lah cukupkan magnesium dalam pemakanan harian sis. In the end, sis juga yang akan rasa sangat2 lebih baik.

Perkongsian dari FB Doktor Fyda Noh

Apa Itu Scoliosis

SCOLIOSIS

Kalau anak anda selalu mengadu sakit bahu / sakit belakang, terutama nya setiap kali lepas balik dari sekolah, jangan anggap ianya semata mata sebab ‘ beg sekolah berat’.
Buat pemeriksaan lanjut, sebab ia boleh jadi simptom awal SCOLIOSIS.

Malahan dalam practice aku di klinik pun, banyak kali diagnosed kes scoliosis based on simptom sakit belakang yang kerap dalam kanak2 / remaja, terutama lepas balik sekolah.

Scoliosis juga kerap di jumpai secara tak sengaja, bila remaja / or dewasa buat pemeriksaan X Ray dada utk tujuan medical check masuk kerja / Xray sebab batuk teruk / etc. Dalam X ray dada boleh dilihat juga keadaan tulang belakang yg membengkok.

Apa itu Scoliosis?
============


Ianya satu keadaan apabila tulang belakang ( spine ) membengkok samada ke kiri, atau ke kanan. Tulang belakang bukan sahaja boleh membengkok, malahan ia boleh berputar pada paksi nya ( twisting) .

Scoliosis boleh terjadi pada semua peringkat umur, tapi paling biasa pada umur sekitar 9, 10 tahun hingga 15 , 16 tahun. Pada peringkat ini, tumbesaran akan cepat berlaku, utk kanak2 perempuan seawal usia 9 tahun, dan lelaki, 12 tahun. Proses pecutan tumbesaran tulang belakang yang abnormal pada usia ini lah yang menjadikan Scoliosis. Ini lah kes kes majoriti Scoliosis, sekitar 80% kes, dipanggil Adolescence Idiopathic Scoliosis ( AIS).
AIS kalau tak di rawat / follow up , boleh menyebabkan tulang belakang makin bengkok…kerana proses AIS ini selalunya berlangsung utk tempoh 2 – 3 tahun.

Faktor Keturunan
=============
Scoliosis ada hubung kait faktor keturunan. Jika ada ahli keluarga terdekat yg ada keadaan scoliosis ni, maka anda perlu ambil berat tentang tulang belakang anda / anak2 anda.

Jantina
=======
Majoriti kes scoliosis melibatkan remaja perempuan.

Simptom?
=========
Kerap sakit belakang / sekitar bahu ke bawah.
Baju boleh jadi tak muat sebelah badan.
Kadangkala, tiada simptom (peringkat awal).

Kalau scoliosis teruk, ia boleh beri kesan pada pernafasan ( dimana otot2 paru2 melekat pada tulang rusuk).

Tanda ( Sign ) ?
===========
– Nampak tulang belakang senget ( bila bukak baju, lihat belakang)
– Bahu senget sebelah
– Pinggul senget sebelah
– Bila berdiri, pesakit kerap senget kan sebelah badan ( cuba nak balance)
– Kaki panjang sebelah — postur jalan tak betul ( sebab tulang pinggung senget)

Screening for AIS:
==============
Sebab peringkat awal AIS tak de simptom, maka seeloknya buat screening proses. Mudah ja.
Boleh buat sendiri di rumah.
Buat test yg dipanggil Adam’s Forward Bend Test (lihat gambar).
Suruh anak buat postur macam rukuk dalam solat, Lihat dari belakang / atau depan…kalau ada scoliosis / AIS, maka kita boleh perasan ada bonggol tulang rusuk ( rib hump).

Kalau Adam’s Forward Test positif, bawak anak jumpa doktor..biar doktor sah kan..dan mungkin perlu x ray.

Rawatan
=========
Bergantung kepada berapa teruk scoliosis, rawatan nya terdiri dari fisioterapi , hingga lah ke pembedahan tulang belakang.

Pemakaian brace juga kadangkala perlu utk elak tulang makin membengkok dalam fasa 2-3 tahun pecutan pembesaran tu.

Scoliosis yang melibatkan baby & kanak2 kecil selalunya tak perlu rawatan, sebab over time ia akan pulih sendiri bila mereka membesar.

 

perkongsian dari FB Doktor

Testimoni Set Vitamin Shaklee Untuk Sakit Tibi

Petang semalam kakma bertanya khabar customer  yang beli set Vitamin Shaklee untuk sakit tibi yang beli Vitamin sakit tibi ni pada bulan November 2018.

Kakma memang ada ramai customer sakit tibi ni. Kadang kadang hampir setiap hari kakma di hubungi oleh pesakit atau sedara mara bertanya set Vitamin untuk pesakit tibi.

Sedih pulak kakma memikirkan, nampaknya ramai yang dijangkiti sakit tibi sekarang ni.

Dan paling penting kakma tanya dulu mereka buat rawatan hospital ke tak? Ini kerana mereka wajib follow rawatan hospital bila dah kena tibi ni, kerana kuman tibi ini bahaya jadi rawatan hospital sangat penting.

Dalam masa sama kakma sarakan ambil suplement untuk kuatkan antibodi iaitu imun badan untuk elak penyakit lain yg senang serang pesakit tibi ini kerana pesakit tibi mempunyai imun badan yang sangat lemah. Suplemen juga menbantu membaiki sel-sel yg rosak akibat serangan kuman tibi dan bantu sembuhkan batuk.

Paling kakma seronok bila customer kakma kongsikan berat badan mereka dah naik. Ramai sgt yg mengadu masa kena serang tibi berat badan memang turun banyaka dan memang susah nak naik. Dan ini adalah salah satu tanda anda diserang sakit tibi.

Suplemen adalah makanan tambahan yang membantu melengkapkan nutrisi badan ug hilang dan tidak cukup semasa diserang penyakit tibi. Ia juga membantu meningkatkan antibodi badan , bila antibodi kuat baru lah badan pun sihat kan.

 Kakma kongsikan sorang customer kakma ni kena tibi masa ngandung, masa suami beliau cerita sedih sangat, beliau kesian tengok isterinya, sentiasa letih yerlah sakit lagi mengandung lagi kan ,tu yang suami sanggup belikan vitamin untuk bantu isteri dia bertenaga masa hamil. Alhamdulillah isterinya pun dah selamat bersalin , syukur sangat 

Inilah set Vitamin Shaklee untuk sakit Tibi yang Customer kakma amalkan.

Jika anda ada sakit tibi dab ingin matlumat lanjut mengenai set vitamin shaklee untuk sakit Tibi  boleh Hubungi kakma.

Bagaimana nak dapatkan Set Vitamin Sakit Tibi?

Cara pertama
Boleh terus beli di website shaklee klik di Sini membeli terus dengan Shaklee. Anda boleh buat bayaran secara debit card atau kad kredit , jangan risau ia adalah web rasmi shaklee yang di jamin selamat. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

 

Cara kedua
Anda terus hubungi kakma untuk mendapatkan konsultasi tentang vitamin mana yang paling sesuai untuk anda dan anda akan mendapat tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian melalui kakma.

Sekiranya anda berada di sekitar sentul , taman dato senu, kg padang balang, bomgak , gombak setia, batu caves , setapak, sri rampai , wangsa maju atau sekitar Kuala Lumpur anda boleh dapatkan vitamin secara COD atau yang berjauhan kakma mengunakan perkhidmatan poslaju untuk pos kepada anda.

untuk Pertanyaan,Tempahan dan Temujanji
Call/ Whatsapp : 019 3624134
Email : Kmshop143@gmail.com
FB : Mai Md saupi

Promosi Vivix Shaklee Jan 2019

PROMOSI VIVIX SUPER JIMAT JAN 2019

Anda ingin dapatkan Vivix dengan harga lebih jimat? Anda telah berjumpa orang yang tepat , saya Maisarah Id Shaklee 887111 adalah Pengedar Shaklee yang Sah sejak 2012. Saya telah berjaya menjual vivix lebih 100 botol setahun. Saya juga pengamal Vivix Shaklee sejak 2013.

Promosi Vivix Shaklee

Apa anda akan dapat Jika Vivix Sekarang? 

Dengan Pembelian 2 Botol Vivix.

  • Layak mendapat 10% Diskaun
  • Free Membership Bernilai RM65
  • Free Postage Bernilai RM10
  • Free Cooler Bag Bernilai RM29
  • Cash Back 5% Bersamaan RM34

 

Inilah yang Anda akan dapat selepas Pembelian 2 botol Vivix

Hubungi Saya Sekarang Untuk dapatkan Vivix dengan Harga Promosi

TESTIMONI VIVIX SHAKLEE

Tekanan Darah Tinggi

Tekanan darah tinggi berlaku apabila darah yang mengalir di saluran darah (arteri) mempunyai tekanan yang lebih tinggi dari biasa.

Tekanan darah diukur melalui berapa jumlah darah yang di pam oleh jantung, berbanding berapa jumlah rintangan terhadap pengaliran darah di dalam arteri kita.

~Bacaan darah

Systolic Pressure:
Tekanan darah apabila jantung berdegup ketika mengepam darah. Bacaan tekanan sistolik yang normal ialah di bawah 120 mmHg.

Diastolic Pressure:
Tekanan darah apabila jantung berehat di antara degupan. Bacaan tekanan diastolik yang normal ialah di bawah 80 mmHg.

Bacaan tekanan darah ditulis dengan cara nombor Sistolik di atas nombor Diastolik. Contohnya, 118/75 mmHg. 118 ialah bacaan Sistolik, manakala 75 ialah bacaanDiastolik. Tekanan darah yang lebih tinggi dari 120/80 mmHg di kategorikan sebagai tekanan darah luar biasa.

Antara tanda-tanda individu yang mempunyai tekanan darah tinggi ialah:
✅ Kerap sakit kepala
✅ Mudah penat atau keliru
✅ Masalah penglihatan
✅ Sakit dada
✅ Sukar bernafas
✅ Degupan jantung luar biasa
✅ Darah di dalam air kencing

Jika anda terdapat dalam tanda-tanda yang mempunyai tekanan darah tinggi lebih baik membuat pemeriksaan dn berjumpa doktor dengan segera.