VITAMIN UNTUK IBU HAMIL PEMBAWA THALESIMIA

Pernah dengar thalesimia? Sebenarnya ada 2 keadaan thalesimia ni. 1 keadaan pengidap thalesimia dan 1 lagi hanya pembawa thalesimia ( carrier). Bagi pengidap memang rumit dan perlu dapatkan rawatan dan selalunya perlu melakukan tukar darah.

Bagi  pembawa thalesimia (carrier) macam kakma ni , risiko HB low masa hamil sangat tinggi.

 

kakma ingat lagi hamil anak 1st n 2nd HB sgt low.. mmg pen merah sokmo lah nurse tulis..paling teruk bacaan 8.6 memang bawah 11 bacaan Hb.

masa hamil anak ke 2 mcm2 kakma makan ikut nurse n doc bagi dan ada yg kena beli kat kedai..

petua tak payah cakap lah sampai cemuh makan sayur bayam, makan kerang pulak sampai alergik kulit.

last2 masa hujung ngandung anak ke2.. doktor kat klinik batu 30 Machang..masa ni kakma dah balik kg utk bersalin.. minta buat pemeriksaan thalesimia coz HB masih low ..
dan keputusan nya Beta thalassaemia trait.

tapi hamil anak ke 3 masa ni dah 3 tahun kakma amalkan shaklee.. dari sebelum hamil sampai lah hamil dan selepas hamil..
dengan izin Allah bacaan Hb sgt cantik.. last check Hb sebelum bersalin Khalif Mujahid ialah 14.2, wah cantik sangat bacaannya.

Selalu bacaan Hb makin turun jika kandungan makin besar tapi sejak amalkan vitamin shaklee bacaan makin naik, alhamdulillah.

 

3 beradik vitamin ni lah yg kakma makan sepanjang hamil khalif mujahid dan yang baby ke 4 ni jugak moga dipermudahkan semuanya hingga bersalin…amin

Jika anda ada thalesimia carrier macam kakma dan sedang hamil boleh lah amalkan set hamil Shaklee ini. Boleh whatsapp kakma untuk matlumat Lanjut

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *