Hipertiroid : Mata Terjojol, Berat Turun Mendadak Antara Tanda Anda Menghidapinya

Apa itu Hipertiroid? Pernah dengar tentang Hipertiroid? Sejak akhir akhir ini banyak sangat terjadinya penyakit yang berkaitan hormon, salah satunya adalah Hipertiroid dan banyak terjadi kepada kaum wanita.

Apa itu Hipertiriod?

Hipertiroid adalah salah satu penyakit tiroid di mana kelenjar tiroid terlalu aktif menghasilkan hormon tiroid. Akibatnya, kadar hormon tiroid dalam darah sangat tinggi. Sepatutnya hormon ini hanya diperlukan dalam jumlah yang sedikit.

Kelenjar tiroid terletak di leher. Ia menghasilkan hormon dan dilepaskan ke dalam aliran darah untuk mengawal pertumbuhan tubuh dan metabolisme. Penyakit hipertiroid atau overactive thyroid (tiroid yang terlalu aktif) bermaksd tiroid anda menghasilkan terlalu banyak hormon tiroid.

Tanda Tanda Hipertiroid

  • Berat badan turun mendadak
  • Selera makan bertambah
  • Berdebar debar , gelisah dan mudah tersinggung
  • Jantung berdegup laju
  • Haid tidak teratur
  • Kerap Buang air besar
  • Sukar Tidur
  • Benjolan pada leher / Bengkak
  • Tubuh menjadi panas dan berpeluh
  • Selalu letih dan otot selalu sakit
  • Rambut gugur
  • Mata terjojol keluar
  • Tangan Mengigil
   Benjolan Pada Leher

Kakma nak kongsikan kisah yang di kongsikan oleh seorang suami mengenai isterinya yang mengidap penyakit Hipertiriod, Jom baca kisah isteri beliau yang mana semakin pulih dari hipertiriod.

HIPERTIROID SEMAKIN PULIH DAN BERAT BADAN ISTERI KEMBALI NORMAL DENGAN SUPLEMEN SHAKLEE


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya Mohamad Isa Bin Shafii merupakan seorang suami kepada seorang isteri yang comel dan baru mendapat cahaya mata pertama pada bulan September 2016. 

Berat Badan Turun Mendadak

Pada 4 bulan lepas, masa anak saya Harraz dah berumur 7 bulan. Saya seperti biasa akan membawanya ke klinik untuk check up. Selepas settle semua hal Harraz. Saya minta wife cekkan berat badannya. 
Sangat terkejut bila beratnya sangat turun dengan mendadak sampai masa tu dah jadi 30kg beratnya. Allahu, sungguh kurus! Sebelum tu hampir 40kg.

Masa tu saya tak peduli sangat pasal berat badan sebab time tu Harraz memang menyusu dada sepenuhnya. Lagi pun memandangkan wife saya seorang yang kecik molek comel cute gitu dan masa tu juga wife amalkan pil perancang keluarga. Mungkin sebab tu kot wife saya jadi kurus. Jadi saya acuh tak acuh tentang penurunan berat. 

Mengigil dan Berdebar

Lama selepas tu, wife dah mula jadi selalu menggigil dan berdebar dengan kuat bila lewat makan. Tekanan darah memang cepat naik. Jantung pula pam terlalu laju. Time tu memang risau sangat sangat. 

Disahkan Hipertiriod

Dan ada satu masa wife saya tiba tiba pengsan dan terus di bawa ke klinik bahagian kecemasan untuk pemeriksaan. Selepas siap pemeriksaan barulah saya tahu yang wife dah hidap TIROID. Tiroid ni ada 2 jenis, wife saya kena yang HYPERTIROID. Hypertiroid ni masalah hormon yang berlebihan dan terlalu aktif.

Lepas je dapat tahu, terus google dan tanya kawan kawan macam mana nak stabilkan hormon untuk kembali normal tiroid tu. Semua cadangkan untuk amalkan Set Hypertiroid Shaklee. Dan saya terus belikan suplimen Shaklee iaitu Vivix, Esp, B complex, Ostematrix dan Vitamin C. Wife amalkan set ni sehingga sebulan dan pada masa yang sama ubat tiroid yang dibekalkan oleh klinik juga di amalkan. 

Leher Bengkak / Benjolan

Selepas sebulan wife datang ke klinik untuk pemeriksaan susulan lagi dan alhamdulillah hormon tiroid kembali normal. Syukur sangat time tu tapi bengkak goiter pada leher masih tak surut. Ah sudah, saya pulak yang gelabah. 

Saya terus tanya kawan yang lain dan mereka cadangkan tambah Omega Guard untuk mengurangkan bengkak goiter dan keradangan yang berlaku pada tiroid tu. 

Dan check up bulan ke 2 pun masih dapat result yang sama, hormon sudah tak ada masalah cuma bengkak masih lagi tak surut dan berat wife juga makin menurun dah jadi 28kg. Disebabkan hormon tiroid dah kembali normal, dos untuk tiroid juga dikurangkan. 

Pil Perancang Ganggu Hormon

Haa sudah, makin risau pula saya. Buntu pula saya dibuatnya. Time tu terus saya teringat pada seorang sideline dan juga doktor. Terus saya hubungi dia dan tanya cara untuk hilangkan bengkak goister tu. Pada masa tu saya ada inform dia yang wife ada ambil pil perancang untuk elak dari pregnant sebab risau bila pregnant akan menjejaskan baby dalam kandungan pula. Bila dia tahu yang wife ada ambil pil perancang terus dia suruh STOP! sebab sebenarnya pil tu yang telah ganggu hormon tiroid. 

Amalkan Set Hipertiriod Shaklee

Masa tu jugaklah saya sorokkan pil tu dan tak bagi wife makan lagi. Pada masa tu juga saya belikan GLA untuk wife supaya hormonnya kembali stabil. So wife amalkan fullset hypertiroid Shaklee ni. 

Dalam masa sebulan wife amalkan set ni serta tak pernah skip ubat klinik dan juga tanpa pil perancang. Alhamdulillah berat wife naik semula sebanyak 5KG dan bengkak terus hilang! Syukur sangat sangat. Sekarang pun berat semakin naik. Makan pula semakin selera. Tekanan darah dah normal dan rasa berdebar dan menggigil juga semakin hilang! Time raya haritu cek lagi beratnya, naik lagi 2KG. 

Saya bersyukur sangat bila melihat wife semakin sihat. Pipi pun dah semakin bambam hehehe. Harap dapat terus naik beratnya sampai bmi yang normal. Aminn. 

Alhamdulillah kesihatan isteri encik Isa bertambaik baik dan berita gembiranya mereka sudah dapat cahaya mata yang ke 2 beberapa bulan lepas. Ini menunjukkan sakit hipertiriod isteri beliau sudah sembuh selepas konsisten amalkan set hipertiriod.

Jika anda ingin dapatkan info lanjut mengenai suplemen yang sesuai untuk sakit tiroid sama ada Hipotiroid atau hipertiriod boleh hubungi saya , saya akan cadangan set yang palinng sesuai dan berkesan untuk anda.

HUBUNGI SAYA

 

  • Call/ Whatsapp : 019 3624134 
  • Email: kmshop143@gmail.com
  • FB: Mai Md saupi 

Jadual makan “ GLA COMPLEK ” akan diberikan eksklusif buat customer Vitamin Cinta . 

 * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *