Ovarian Cyst : Perut Buncit Antara Tanda Anda Menghadapinya

Sejak akhir akhir ini banyak orang sekeliling kakma yang ada masalah Ovarian Cyst. Ovarian Cyst selalunya berlaku di kalangan wanita muda. Apakah itu Ovarian Cyst , tanda tanda dan punca punca ianya terjadi? Jom kakma kongsikan.

Apa itu Ovarian Cyst

Ovarian Cyst boleh menjadi tumor dan bukan tumor. Ovarian Cyst adalah nama yang diberikan kepada cyst atau kantung yang berisi lendir/ air yang berada di dalam kilang telur ovari. Lendir atau cecair ini boleh jadi seperti air, pekat likat dan ada yang mengandungi tisu-tisu seperti rambut, tulang dan gigi.

Ada sesetengahnya mereka tidak sedar yang mereka ada Ovarian Cyst ini kerana pada awalnya ia tidak memberi apa apa tanda dan tidak menyakitkan. Namun begitu ada beberapa tanda yang perlu di ambil peduli di ambil berat dan perlu membuat pemeriksaan untuk pastikan ianya bukan Cyst.

Tanda Tanda Ovarian Cyst

  • Haid tidak teratur
  • Sakit sengugut yang teruk
  • Sakit ketika melakukan hubungan suami isteri
  • Perut Buncit seperti Hamil
  • Perut terasa senak dan ngilu
  • Sakit Belakang
  • Muntah atau Pening Kepala
  • Sukar Hamil
  • Kerap Keguguran
  • Sakit Lutut dan Tumit
  • Kerap Kencing
  • Selalu Kekejangan Otot
  • Selalu kembung perut
  • Keputihan teruk <—— baca lanjut mengenai keputihan

Punca terjadinya Ovarian Cyst

Sebenarnya tiada punya utama yang menyebabkan terjadinya Ovarian Cyst ini tapi ada beberapa punca yang mungkin menyebabkan ia terjadi.

  • Stress yang tidak terkawal boleh mengakibatkan hormon estrogen terlebih , bila hormon tidak stabil ia memberi risiko terjadinya Cyst.
  • Selalu makan Ayam , sepertia yang kita tahu Ayam di pasaran sekarang banyak cucuk Hormon , Hormon ini lah yang membuatkan terjadinya Ovarian Cyst dan mempercepatkan Pembesaran Cyst.
  • Ikan keli yang di peliharan juga meninggikan risiko

Cara Rawatan Ovarian Cyst

  • Ujian ultrasound / CT Scan boleh membantu mengesahkan status cyst ini.
  • Rawatannya bergantung pada saiz cyst, usia pesakit, kekerapan kesakitan berlaku dan jenis cyst itu sendiri.
  • Jika berisiko tinggi, pembedahan untuk mengeluarkan kantung tersebut daripada ovari dan sampel sel diuji samada mengandungi sel kanser atau tidak.

Kakma Nak kongsikan orang terdekat kakma yang ada Ovarian Cyst tetapi berjaya hilangkan Cyst tersebut.

Ovarian Cyst 3cm Hilang Selepas Amalkan GLA Complek

Jemput Baca perkongsian dari Puan Asiah Anuar

CYST HILANG SELEPAS AMALKAN SUPPLEMEN SHAKLEE


Assalammulaikum. Saya Asiah Anuar yang berumur 24 tahun, bekerja sebagai Admin di Yume Sports iaitu kedai menjual peralatan memanah di kawasan Bintulu Sarawak. 

Saya ni memang selalu mengalami masalah period yang tidak teratur. Dari remaja lagi mengalami nya. Pernah dalam tahun 2010 , period saya boleh dikira sebanyak 3 kali sahaja dalam setahun. Sehingga lah pada tahun 2017 ni period saya masih tidak teratur. 

Start awal tahun 2017, period tak datang selama 4 bulan. Risau lah jugak kan sebabnya dulu tak pernah-pernah jerawat tumbuh banyak kat muka terutamanya kat dahi dan pipi, hormon tak stabil, kulit muka rasa kusam. Jadi 10/5/17 saya pergi ke klinik. Dulu pernah jugak doctor bagi ubat perancang untuk period tu datang tapi untuk diamalkan selalu sangat tak elok lah kan. Jadi kali ni pergi ke klinik lain dan doctor buat scan. Yup scan macam orang check baby tu. So dekat situ lah doctor bagitau, saya ni ada cyst. About 3cm. 

Then doctor tu recommend saya tuk ambik Evening Primrose Oil(EPO) dan search sedikit tentang PCOS iaitu Polycystic Ovarian Syndrome. Ok saya pun study lah sedikit tentang PCOS and EPO. Setelah membaca saya tak ambik EPO tapi saya ikhtiar consume GLA Complex Shaklee. Sebabnya GLA Complex Shaklee lebih kuat daripada EPO. Selama 3 bulan lebih saya amalkan GLA Complex ni. 

Pada 8/9/17 saya pergi ke klinik untuk check semula cyst dan Alhamdulillah doctor kata cyst dah takda. Syukur sangat rasanya. Jerawat dekat muka pun dah kurang . Jadi saya nak sentiasa konsisten amalkan GLA Complex Shaklee ni sehingga saya boleh mengandung pulak. In shaa Allah.
Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah. Nikmat kesihatan yang Allah bagi harus disyukuri. 

Testimoni kedua Ovarian Cyst Hilang lepas amalkan Gla Complek

 


Jadi bagi sesiapa yang ada masalah Ovarian Cyst kakma sangat syorkan ikhtiar dengan GLA Complex Shaklee. Anda tak perlu risau tentang bahan terlarang dan side effect sebab Shaklee ni 100% dijamin Selamat.

Bagaimana Nak dapatkan GLA Complek

Cara 1

Beli secara online di laman eSell  —>  ( klik sini ) . GLA Complek akan dihantar terus oleh pihak Shaklee (M) selepas pembayaran diterima.

Cara 2

Hubungi saya di talian 0193624134 untuk saya bantu anda buat pembelian, pendaftaran ahli untuk lebih penjimatan, dan pertanyaan lanjut. Jujurnya, saya lebih recommend cara no. 2 kerana lebih jimat bila daftar sebagai ahli Shaklee.

Cara 3

Jika anda berada berhampiran dengan stokis shaklee anda boleh gunakan id saya 887111 untuk membuat belian dan jika anda berada  di sekitar gombak dan sentul dan Kuala Lumpur anda boleh dapatkan produk ini secara COD ini kerana Kakma adalah Pengedar Sah Shaklee area Gombak , Batu Caves , kg padang Balang, Sentul serta kawasan sekitar Kuala Lumpur. untuk Pertanyaan, Tempahan dan Temujanji.

HUBUNGI SAYA

 

  • Call/ Whatsapp : 019 3624134 
  • Email: kmshop143@gmail.com
  • FB: Mai Md saupi 

Jadual makan “ GLA COMPLEK ” akan diberikan eksklusif buat customer Vitamin Cinta . 

 * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit*