PENGEDAR SHAKLEE AKTIF DI BINTULU SERAWAK

Anda mencari pengedar shaklee aktif di bintulu serawak?
Kakma kenalkan Tum yang merupakan pengedar Shaklee aktif di kawasan Bintulu Sarawak. Tum menjalankan khidmat COD ke sekitar bandar Bintulu dan kawasan sekitarnya. Pengeposan juga dilakukan melalui perkhidmatan bas dan Pos Malaysia.
Jika anda tercari-cari Pengedar Shaklee aktif di kawasan Bintulu, anda bolehlah berhubung dengan Tum melalui whatsApp atau sms ke no 013-8342092. InsyaAllah stok vitamin dan produk Shaklee lain sentiasa tersedia untuk anda.
Shaklee adalah produk suplimen yang telah lama berada di pasaran dunia dan Malaysia. Vitalea Shaklee merupakan produk multivitamin pertama di dunia yang berusia lebih 100 tahun. Shaklee adalah produk yang disahkan HALAL, SELAMAT, BERKESAN DAN MESRA ALAM.
Jika anda ingin membeli atau ingin menyertai kami menjalankan bisnees Shaklee, segeralah berhubung dengan Tum, Pengedar Shaklee Aktif di kawasan Bintulu Sarawak dan juga seluruh Malaysia.

5 TANDA ANDA MEMPUNYAI BACAAN KOLESTROL JAHAT TINGGI DALAM BADAN

 Ada 5 tanda anda mempunyai bacaan kolestrol jahat tinggi dalam badan. 5 tanda ini memang biasa di alami oleh mereka yang mempunyai bacaan kolestrol jahat dalam badan. Jika anda ada  5 tanda ini jangan pandang remeh tetapi segera lah buat pemeriksaan lanjut.

5 tanda anda mempunyai bacaan kolestrol Jahat :

KUAT BERDEBAR-DEBAR

Kolesterol yang berlebihan akan menyekɑt peredɑrɑn dɑrɑh ini kerana terjɑdi penyempitɑn pembuluh dɑrɑh pɑdɑ bɑhɑgiɑn bɑdɑn yɑng mempunyɑi kolesterol tinggi.

Keadaan ini ɑkɑn memberikɑn isyɑrɑt ke jɑntung untuk bekerjɑ mengepɑm dɑrɑh lebih laju ɑgɑr darah mengɑlir secɑrɑ normɑl. 

Kesɑn sɑmpingɑn yɑng dirɑsɑkɑn oleh pesɑkit ɑdɑlɑh rɑsɑ sɑkit di jɑntung dɑn berdebɑr-debɑr seperti orɑng pɑnik.

SAKIT DADA MENCUCUK SEBELAH KIRI

Jika anda sudah sampai tahap sakit dada mencucuk sebelah kiri ini menunjukkan paras bacaan kolestrol anda sudah terlalu tinggi yang mana lemak telah menyelaputi dinding dan saluran darah di jantung.

 KEBAS TANGAN DAN KAKI

Tangan kebas terjadi kerana saluran darah tidak lancar ini kerana telah di liputi oleh lemak kolestrol.

BINTIK PUTIH BAHAGIAN BAWAH MATA DAN LEHER

Bintik bintik putih iaitu biji lemak timbul di bahagian bawah mata , kawasan muka dan leher kerana kadar trigliserida atau lemak dalam tinggi.

 
KAKI MENJADI SEJUK

Anda perlu lebih berhɑti-hɑti ɑpɑbilɑ rɑsɑ sejuk hanya dirasai pɑdɑ sebelah kɑki sɑjɑ, kemungkinɑn besɑr itu tɑndɑ-tɑndɑ jumlɑh lipid dɑlɑm dɑrɑh berlebihɑn.

Jikɑ ɑndɑ mengɑlɑmi gejɑlɑ yɑng sɑtu ini, seeloknya terus ke hospital untuk pemeriksaan lanjut.

KESAN BURUK KOLESTROL TINGGI

3 KESAN BURUK PALING bɑnyɑk merɑgut nyɑwɑ rɑkyɑt mɑlɑysiɑ kerana “KOLESTROL TlNGGI”:

📌 Serɑngɑn Jɑntung

📌 Kerosɑkɑn Saraf Otɑk

📌 Kerosakan Salur Darah Kecil Pada Mata (Buta)

KESIMPULAN

Kolesterol tinggi menyebɑbkɑn “Atherosclerosis” iɑitu pengumpulɑn @ timbunɑn kolesterol dɑn bɑhɑn buɑngɑn lɑin pɑdɑ dinding sɑlurɑn dɑrɑh. Ini ɑkɑn menyebɑbkɑn terjɑdinyɑ plɑk di dinding sɑlurɑn dɑrɑh hinggɑ menyempitkɑn lɑluɑn dɑrɑh dɑn menyebɑbkɑn pelbɑgɑi komplikɑsi kronik & boleh membɑwɑ mɑut.

Jadi kita hendaklah jaga pemakanan seharian ambil tahu makanan mana yang tinggi kolestrol dan perlu dielakkan. Sentiasa menjalankan aktiviti riadah dan bersenam agar kesihatan kita terjamin.

 Nak tahu macam mana nak turunkan bacaan kolestrol jahat

KESAN KEKURANGAN ZAT BESI BOLEH MEMBAHAYAKAN NYAWA

Tahukah kita , bahaya kesan kekurangan zat besi boleh membahayakan nyawa walaupun kita tiada masalah anemia. Kesan kekurangan zat besi ini boleh menjejaskan aktiviti harian seseorang dan jika berlarutan kesan kekurangan zat besi ini akan membahayakan nyawa.

Kesan Kekurangan Zat Besi

Kesan kekurangan zat besi akan membuatkan seseorang itu akan cepat penat dan kurang upaya untuk bersenam atau buat aktiviti fizikal. Jika beliau seorang pelajar proses pembelajaran akan terganggu kerana sukar untuk menerima dan memahami maklumat yang disampaikan oleh guru.
Selain itu, keupayaan berfikir juga berkurang dan ini akan mempengaruhi kebolehan membuat keputusan yang tepat dalam hidup dan keupayaan menyelesaikan masalah.
 
Kesan lain kepada wanita pula ialah gangguan kitaran haid, yang mana haid akan menjadi lebih panjang atau terlalu pendek. Jika wanita itu hamil kesannya lagi  bahaya kerana boleh menjejaskan bayi dalam kandungan.
 
Jika kekurangan zat besi tak diatasi, orang tu boleh mengalami anemia.
 
Simptom anemia akibat kurang zat besi
 
1. Gangguan tidur (insomnia)
2. Emosi tak stabil
3. Tekanan perasaan
4. Masalah tingkahlaku yang negatif
5. Restless leg syndrome – Rasa tak selesa pada kaki hingga tak mampu nak halang keinginan untuk gerakkan kaki supaya lebih selesa. 
6. Tisu badan tak dapat berfungsi dengan baik – memberi kesan kepada kulit, kuku, rambut.
7. Jangkitan yang kerap dan kerap jatuh sakit
Sumber : FB DR. Fyda Noh
 
Jika anda ada simptom2 di atas jangan di biarkan kerana ia boleh membahayakan diri anda dan jika anda adalah ibu hamil ia juga akan membahayakan kandungan di dalam kandungan anda.
Anda boleh amalkan makanan yang tinggi zat besi seperti gambarajah di bawah.
 
Zat besi
 
Kakma syorkan anda ambil makanan tambahan seperti Vitalea, Vitamin C dan B complek. Kakma sendiri memang amalkan vitamin ini semasa hamil anak ke 3 kerana kakma memang mengalami masalah anemia.
 
 
Vitamin untuk Masalah Anemia
Vitalea with iron Formula – Multivitamin yang kaya dengan iron, mengandungi 30 nutrisi harian lengkap, 12 vitamin dan 7 mineral penting yg disarankan oleh RDA.
Sustained Release Vitamin C – Fungsi utama pengambilan vitamin c adalah untuk membantu penyerapan zat iron yang terdapat dalam vitalea. Jadi ia digalakkan telan sekaligus dengan vitalea bagi membantu peenyerapan yang lebih optimun.
 
B Complex –  lengkap dengan folic asid yang mana sangat penting dalam penghasilan Hormon & sel- sel Darah merah dan penting untuk pembinaan tulang bagi mengelakkan kecacatan pada janin. 
3 vitamin ini sangat membantu bagi mereka yang kekurangan zat besi dan anemia.
Jika anda ingin dapatkan produk ini boleh hubungi kakma , klik sini utk whatsapp http://kakmashaklee.wasap.my/  
or boleh terus beli di website shaklee klik icon di bawah 

 
SHAKLEE Independent Distributor
Maisarah (ID 887111)
No Tel: 019-3624134
Email: kmshop143@gmail.com
COD area: kg padang balang, sentul , bandar baru sentul ,dato senu , jalan gombak , setapak ,gombak setia.

PENGEDAR SHAKLEE UKAY PERDANA DAN BUKIT ANTARABANGSA

Kakma nak kenalkan Yong , beliau merupakan pengedar shaklee Ukay Perdana, Bukit  Antarababgsa, Sg.Sering dan sekitar Keramat, Wangsa Maju dan Melawati.


Jika anda ingin mendapatkan vitamin shaklee anda boleh dapatkan nya daripada Yong secara COD boleh hubungi beliau dan Yong akan konsult anda secara direct.
 
In sya Allah ready stok sentiasa ada dengan Yong bila anda memerlukan.
.
Bagi yang jauh pula,Yong menggunakan khidmat abg posmen tuk menghantar barang di pintu rumah anda.hehe
 
Segala pertanyaan boleh la hubungi Yong,011.21307497 offer menanti anda.
Gerenti harga puas hati!
 
Yong pengedar shaklee ukay perdana, bukit antarabangsa dan sekitar keramat.
Pertanyaan,Tempahan dan Temujanji
Call/ Whatsapp : 
011.21307.7497
Email : yonghafieza86@gmail.com
FB : yong hafieza
Ig: yong hafieza

9 CIRI PRODUK YANG MENGANDUNGI MERKURI MERBAHAYA YANG PERLU ANDA KETAHUI

Bagaimana kita boleh mengenali ciri- ciri produk yang mengandungi Merkuri merbahaya? In sangat penting kita mengetahui ciri- ciri produk yang ada mertkuri agar kita dapat menghindari dari menjadi mangsa produk berbahaya ini. Terlebih dahulu Sebagai seorang pengguna yang bijak anda haruslah membaca & memeriksa label setiap bahan yg terkandung di dalam setiap produk kosmetik anda. Anda perlu memastikan bahawa tiada sebarang bahan yg melibatkan alkohol, merkuri serta bahan kimia lain yg terkandung di dalam kosmetik anda. Sebaiknya, pilihlah produk yg benar-benar berasaskan bahan semulajadi. Walaupun sedikit mahal, namun ia takkan mendatangkan risiko buruk kepada anda di kemudian hari.

Selain dari membaca dan mengkaji bahan-bahan yg disenaraikan, anda juga boleh memeriksa sendiri 9 perkara ini ke atas produk anda gunakan:

 9 ciri Produk yang mengandungi merkuri merbahaya

》Tidak homogen. Bila ia dibiarkan lama sedikit, terdapat lapisan minyak terpisah daripada lapisan yg padat.
》Melekit-lekit. Krim/produk tersebut sukar untuk diratakan pada kulit.
》Biasanya krim/produk berwarna putih kekuningan.
》Kulit anda menjadi putih/cerah segera selepas menggunakannya. Putih/cerah yg lain macam – seakan pucat.
》Tiada langsung jerawat tumbuh walaupun kecil. Ini petanda menunjukkan bahawa lapisan epidermis anda telah rosak. Bakteria/kuman pun tak sudi nak hidup di kawasan yg telah rosak!
》Bau logam yg kuat. Ataupun terlalu wangi akibat penambahan pewangi berlebihan bagi melindungi bau logam.
》Berkilau/’bling-bling’ bila disapukan pada kulit. Sebab ia adalah logam!
》Bila berhenti menggunakan produk tersebut, kulit menjadi gatal, bintik-bintik atau menjadi kusam kehitaman seperti lebam.
》Kulit menjadi sensitif dengan cahaya matahari. Akan menjadi kemerahan & pedih seperti rasa terbakar/melecur.

 Jangan bahayakan diri sendiri

Ingin kakma ingatkan, berhati-hatilah dalam memilih produk kecantikan ambil tahu ciri-ciri produk yang mengandungi Merkuri agar kita dapat mengelak dari mengunakan produk yang ada merkury merbahaya. Jangan terpengaruh dengan ‘janji-janji manis’ yg diberikan oleh para peniaga semata-mata. Kaji betul-betul bahan yg ada di dalam setiap produk yg ingin dibeli. Kecantikan itu penting. Tapi muka kita lebih berharga. Sebab kita hanya ada 1 MUKA SAHAJA sampai bila-bila dan setiap apa yang ada di badan kita adalah amanah yang perlu di jaga dan akan dipersoalkan kelak.

Nak dapatakan produk penjagaan wajah yang di jamin selamat dan semulajadi Klik sini

CARA ATASI GASTRIK KETIKA PUASA DENGAN BERKESAN

Cara atasi gastrik ketika puasa? yer kakma ingin kongsikan pengalaman kakma sendiri yang menderita gastrik selama lebih 16 tahun dan cara atasi gastrik yang dihadapi ketika berpuasa. Bagi anda yang pernah diserang gastrik mesti tahu macam mana seksanya kan.
 
Syukur sangat kesihatan kakma sejak 5 tahun ni banyak beza berbanding sebelum ini. Kakma di sahkan ada gastrik kronik sejak berumur 14thn. 
Masa bulan puasa memang seksa sangat. Kakma masa ni bergantung dengan ubat gastrik air yg warna putih tu memang buat stok dalam peti sejuk..
1 lg ubat putih yg kunyah tu dan 1 lagi ubat boscapan rasanya.
Dulu masa sahur kakma akan mkn ubat ini tu untuk elak sakit pada siangnya dan lepas berbuka kakma makan lagi untuk elak sakit selepas berbuka ini kerana perut terkejut bila berbuka makan lebih sikit maklum lah perut kosong.
 
Mcm tu lah kakma setiap bulan puasa dan selalunya mesti ada je pergi melawat klinik kerana tak tahan sangat sakit terpaksa lah cucuk ubat bontot.
Masa tu fikir sampai bila lah kakma nk bergantung dengan ubat, masa bujang ok lah bila sakit perut boleh tidur selimut bagai merengkok mcm udang kena goreng.
Tapi bila dah kawin dah ada anak mmg tak boleh nak layan sakit macam zaman bujang, nak menyusukan anak, mana nak urus anak-anak jadi terpaksa tahan sakit tu sambil buat tugas seorang emak. Lagi2 kalau kena serang gastrik time mengandung, Allah saja yang tahu betapa seksanya.
 

Gastrik sembuh secara tanpa sedar

Syukur Allah temukan kakma dengan vitamin semulajadi. Pada permulaannya kakma ambil vitamin shaklee untuk tenaga dan bantu proses menyusu, tapi bonusnya gastrik kakma terkawal, mula-mula rasa macam dah lama tak kena serang gastrik ini kerana selalunya seminggu mesti ada sekali kena serang gastrik. Bila kakma baca fungsi vitamin yang kakma makan tu dan baca pengalaman org lain, rupanya vitamin ni sesuai untuk mereka yang ada masalah gastrik. Sejak tu kakma cuba elak ubat, tengok dulu macam mana serasi tak dan akhirnya sekarang kakma bebas ubat gastrik.syukur sangat tak perlu bergantung pada ubat gastrik lagi.
Ini lah set Gastrik yang kakma ambil.

Energizing Soy Protein –ESP yang juga merupakan sumber protein unggul daripada kacang soya merupakan sejenis tumbuhan yang tinggi sifat alkalinya yang dapat meneutralkan keasidan di dalam perut. Di samping itu, nutrien protein yang terkandung di dalam ESP sangat membantu membina sel-sel badan yang baru bagi menggantikan sel-sel lama yang telah rosak akibat dihakis oleh asid hidroklorik berikutan proses pencernaan makanan.

Peppermint Ginger Plus mengandungi herba asli pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk rasa yang nyaman dan melegakan ketidakselesaan perut serta membuang angin di dalam badan.

Ostematrix adalah suplemen kalsium dengan magnesium dan vitamin D. Pesakit gastrik disarankan untuk mengambil susu atau kalsium, kerana ianya bersifat alkali dan mampu meneutralkan asid yang telah memasuki asofagus dan menyebabkan pedih ulu hati. Faktor kekurangan kalsium dalam tubuh juga menyebabkan penyakit gastrik. Tambah pulak ubat kapur gastrik yang hospital bagi tu mengandungi kalisum jadi lebih baik kita ambil Ostematrix Shaklee yang lebih semulajadi dan selamat kan.

Jika anda ada masalah gastrik macam kakma cuba lah ikhtiar dengan set gastrik shaklee ni kerana kakma sendiri dah mencubanya dan sangat berkesan.
Jika anda ingin dapatkan hubungi kakma , klik sini utk whatsapp http://kakmashaklee.wasap.my/ 
 
SHAKLEE Independent Distributor
Maisarah (ID 887111)
No Tel: 019-3624134
Email: kmshop143@gmail.com
COD area: kg padang balang, sentul , bandar baru sentul ,dato senu , jalan gombak , setapak ,gombak setia.

TIPS KEKAL CERGAS DAN BERTENAGA WALAUPUN BERPUASA KETIKA HAMIL DAN MENYUSUKAN ANAK

Mesti ramai ibu yang yang sedang hamil atau menyusu yang tengah berkira- kira untung ganti puasa kan? jadi kakma nak kongsikan tips kekal cergas dan bertenaga semasa berpuasa walau ketika hamil dan berpuasa. Jom baca perkongsian dari Dr. Najihah yang mana beliau berkongsi agaimana beliau kekal cergas dan bertenaga walaupun berpuasa ketika hamil dan menyusu anak ke 5 dan ke 6 beliau.

BERPUASA DENGAN CERGAS DAN BERTENAGA WALAUPUN KETIKA SARAT HAMIL DAN MENYUSUKAN ANAK

Assalamulaikum dan salam sejahtera.

Nama saya ialah Najihah Abdul Mutalib, seorang ibu bekerjaya dan mempunyai 6 orang anak termasuk sepasang kembar. Perkenalan saya dengan Shaklee bermula sejak sebelum saya hamil anak ke-5 iaitu kira-kira lebih lima tahun yang lalu. Alhamdulillah setelah 5 tahun saya mengamalkan suplimen dan produk Shaklee yang lain, banyak kesan yang telah saya serta keluarga rasai sejak dulu hingga kini.

Alhamdulillah, kali ini saya dengan berbesar hatinya ingin berkongsi dengan anda semua satu lagi #shakleeeffect yang saya sendiri alami terutamanya ketika hamil atau ketika tempoh penyusuan anak. Saya percaya ramai di kalangan ibu-ibu hamil dan menyusui anak sering menghadapi masalah keletihan atau kurang cergas dan kurang bermaya terutamanya jika kita berpuasa wajib mahupun sunat. Dulu saya juga sering mengalami masalah ini. Keletihan melampau atau kurang bermaya dan kadang-kadang boleh membawa kepada pedih ulu hati serta muntah-muntah kerana berpuasa ketika sarat hamil mahupun ketika tempoh menyusukan anak.

Walaupun adanya rukhsah atau keringanan tertentu yang diberikan kepada kaum ibu terutamanya ibu hamil (untuk berbuka puasa), namun kita pun pastinya tidak suka untuk berbuka puasa begitu sahaja tanpa ada rasa tanggungjawab untuk berikhtiar menyelesaikan masalah yang kita hadapi itu. Kekadang, bila situasi ini berlaku, saya jadi tidak bersemangat untuk melaksanakan sebarang jenis tugasan yang diberi, asyik nak tidur je kerjanya. Dah tu, bila rasa letih dan anak-anak kecil pula datang mengganggu, dan mulalah selepas itu rasa macam nak marah, stress dan seumpamanya.

Set Mighty Gems Shaklee

Alhamdulilah, selepas saya mengambil Set Mighty Three Gems Shaklee, saya perasan bahawa masalah yang saya hadapi itu tiada lagi. Saya tidak lagi berasa lemah longlai, sakit kepala dan sakit ulu hati selepas saya mengambil ESP Protin Soya Shaklee, Meal Shakes dan Perfomance Drink. Kebiasaannya, saya mengambil set vitamin ini ketika bersahur dan juga waktu berbuka puasa. Malahan, sebenarnya set ini bukan sahaja bagus diambil oleh ibu hamil atau menyusu tetapi juga boleh diamalkan oleh kanak-kanak, warga emas dan semua golongan masyarakat.

ESP Shaklee berfungsi untuk mengembalikan tenaga kita yang telah hilang dan mengekalkan rasa kenyang itu untuk satu tempoh yang agak panjang. Selain itu, ESP dapat mengurangkan rasa lapar dan ia juga amat kaya dengan 9 Asid Amino lengkap yang amat diperlukan oleh tubuh. Gabungan antara ESP dan Meal Shakes amat membantu memberikan rasa kenyang yang lama dan berpanjangan kepada tubuh kita. Sementara pengambila Performance Drink pula amat membantu mengekalkan cecair yang diperlukan oleh tubuh dan secara tak langsung dapat mengurangkan rasa dahaga yang melampau.

Sebenarnya Set Mighty Three Gems ni amatlah sesuai diamalkan oleh semua peringkat umur dan bukan hanya ketika berpuasa sahaja. Saya sendiri sampai sekarang masih minum vitamin-vitamin ini untuk memberi tenaga yang banyak digunakan sehari hari. Tambahan pula saya ni mempunyai 6 orang anak yang masih kecil dan bekerja pula, sudah semestinya tubuh badan akan merasa letih jika tidak dijaga sebaiknya. Saya juga memberi anak-anak minum vitamin-vitamin ini terutamanya ketika bersahur kerana ia amat membantu mengurangkan rasa letih anak-anak dan dapat membantu mereka meneruskan puasa hingga selesai.

Minuman Kegemaran Keluarga

Kini, minumam pemberi tenaga ini terutamanya ESP telah menjadi minuman kegemaran kami seisi keluarga. Saya amat bersyukur dan berterima kasih kepada Allah kerana membuka hati saya untuk mencuba vitamin Shaklee. Kepada anda yang mempunyai masalah letih-letih badan, lemah dan tidak bermaya sama ada ketika hamil atau tidak, menyusukan atau tidak, atau semua golongan sekalipun bolehlah mencuba ESP, Meal Shakes dan Performance Drink Shaklee ini. InsyaAllah pasti ia dapat menyelesaikan masalah anda dan yang penting sekali SHAKLEE adalah SELAMAT, BERKESAN dan MESRA ALAM.

CARA ORDER SET MIGHTY GEMS SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik Set Mighty Gems Shaklee  ini dan membeli terus dengan Shaklee. Anda boleh buat bayaran secara debit card atau kad kredit , jangan risau ia adalah web rasmi shaklee yang di jamin selamat. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Anda terus hubungi kakma untuk mendapatkan konsultasi tentang vitamin mana yang paling sesuai untuk anda dan anda akan mendapat tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian melalui kakma. Sekiranya anda berada di sekitar sentul , taman dato senu, kg padang balang, bomgak , gombak setia, batu caves , setapak, sri rampai , wangsa maju atau sekitar Kuala Lumpur anda boleh dapatkan vitamin secara COD atau yang berjauhan kakma mengunakan perkhidmatan poslaju untuk pos kepada anda.

untuk Pertanyaan,Tempahan dan Temujanji
Call/ Whatsapp : 019 3624134
Email : Kmshop143@gmail.com
FB : Mai Md saupi

PUNCA TERJADINYA KEBAS TANGAN DAN CARA MERAWATNYA

Punca terjadinya kebas tangan. Pernahkan anda terjaga dari tidur akibat kebas tangan?  Bila terjadinya kebas tangan kita akan cuba urut tangan kita untuk hilangkan rasa kebas itu.  Tetapi malangnya rasa kebas tangan itu tidak hilang malah makin merebak hingga ke lengan dan berasa sangat sakit sehingga kita tidak dapat mengenggam. Tahukah anda apa punca terjadinya kebas tangan ini? Banyak punca terjadinya kebas tangan ini dan selalunya wanita 3 kali ganda lebih berisiko daripada lelaki.

Punca terjadinya kebas tangan

Punca terjadinya kebas tangan

Menurut Perunding Ortopedik, Tangan dan Pembedahan Mikro Hospital Beacon Dr Terence Tay Khai Wei, Simptom Kebas tangan ini ialah sindrom Terowong Carpal atau lebih dikenali Carpal Tunnel Syndrome (CTS).

Apa itu  Sydrome Carpal Tunnel .

Sydrome Capral tunnel ialah penyakit berkaitan saraf yang mana  saraf terganggu atau tidak berada dalam keadaan sepatutnya ini menyebabkan tangan khususnya pergelangan dan jari berasa kebas serta tidak selesa. Terowong Carpal terletak di bahagian nadi pada pergelangan tangan manusia. Di dalam terowong ini,  ada banyak  tisu penting yang melaluinya termasuk saraf, bila saraf ini terhimpit ia menyebabkan kebas terutama pada ibu jari, jari telunjuk, jari tengah dan sebahagian daripada jari manis. Kesakitan akan berlaku disebabkan kawasan terowong yang menjadi sempit berikutan tisu sekeliling mengembang lalu menghimpit saraf berkenaan.

Punca terjadinya kebas tangan

Siapa yang berisiko mendapat Sydrome Carpal Tunnel

  1. Warga Emas yang mengalami masalah obisiti yang mana kandungan lemak  yang menempel elah menyebabkan terowong carpel menjadi semakin sempit.
  2. Mereka yang mengalami masalah kesihatan seperti kencing manis, Obesiti dan artritis ini kerana hormon telah menjejaskan dan merosokkan sistem saraf.
  3. Mereka yang bekerja menggunakan pergelangan tangan seperti pemain badminton dan juga pekerja kilang yang banyak mengunakan tangan
  4. Tidak di nafikan ramai golongan muda yang mengalami masalah kebas tanga atau Sydrome carpal tunnel ini. Ini terjadi kerana golongan muda yang terlalu terdedah dengan gajet yang mana sentiasa mengunakan jari untuk menaip dan bermain permainan video.

Bagaimana cara untuk mengesahkan Sydrome Carpal Tunnel

Bagi mengesahkan betul ke rasa kebas tangan itu adalah sydrome Carpal Tunnel seorang itu perlu menjalani Ujian elektrofisiologi.

Cara Rawatan Sydrome Carpal Tunnel

Jika penyakit ini tidak serius ia boleh di atasi dengan pengambilan B6 dan B12, tetapi jika serius pembedahan kecil pada pergelangan tangan perlu di lakukan. Pembedahan ini biasanya mengambil masa pendek iaitu selama dua minggu untuk sembuh. Pembedahan ini dilakukan bertujuan untuk membesarkan laluan saraf, selain pengambilan vitamin yang membantu peredaran darah lalu mengurangkan rasa sakit dan kebas.

Pengurangan penggunaan peralatan elektronik juga mampu mengawal dan mencegah masalah kebas tangan ini terjadi. Seeeloknya jangan menggunakan tangan dalam masa yang lama tetapi berehatlah setiap 15 minit.

Vitamin untuk sydrome Carpal Tunnel

Anda juga boleh mengamalkan 3 vitamin ini bagi mengurangkan dan jika konsisten amalkan mungkin boleh merawat masalah kebas tangan (sydrome carpal tunnel) ini.

Vitamin untuk masalah kebas tangan

OMEGA GUARD – membantu melancarkan peredaran darah keseluruh badan dan bersifat anti radang dan anti inflamasi pada saraf. Mengurangkan rasa kebas.

B complek – salah satu sebab terjadinya  kebas tangan ini kerana kekurangan B6 dan B12. B complek shaklee ada semua vitamin B termasuk B6 dan B12.

Ostematrik – membantu proses pengecutan saraf dan otot dengan baik agar tekanan darah normal dan lancar.

Testimoni

3 punca kebas Tangan

Jika anda ingin dapatkan vitamin ni secara terus anda boleh order secara direct Di SINI . Anda boleh buat bayaran mengunakan kad debit atau kad kredit. Jangan risau ia adalah selamat kerana pembelian terus ke sistem web shaklee yang di jamin selamat.

Tetapi jika anda ingin mendapatkan vitamin ini melalui kakma pun boleh kakma ada membuat pengeposan mengunakan pos laju keseluruh negara.

Dan jika anda ingin dapatkan vitamin secara COD kakma ada membuat perkhidmatan COD di seluruh Kuala lumpur tertutamanya sekitar Sentul , gombak , wangsa maju , setapak, sri rampai dan batu caves serta kawasan sekitar.

Boleh hubungi kakma ,

klik sini utk whatsapp http://kakmashaklee.wasap.my/

SHAKLEE Independent Distributor
Maisarah (ID 887111)
No Tel: 019-3624134
Email: kmshop143@gmail.com
COD area: kg padang balang, sentul , bandar baru sentul ,dato senu , jalan gombak , setapak ,gombak setia.

KISAH SEDIH PERJUANGAN SEORANG IBU MERAWAT ANAK YANG MENGIDAP KANSER LYMPHOMA HODGKINS SEHINGGA SEMBUH

Kakma ingin kongsikan kisah sedih perjuangan seorang ibu merawat anak yang mengidap Kanser Lymphoma Hodgkins. Hati seorang ibu hancur bagai dihiris sembilu apabila doktor mengesahkan anaknya mengidap penyakit kanser Hodgkins Lymphoma stage 4 pada usia 10 tahun dan perlu menjalani rawatan kimoterapi dengan segera.
Kanser Lymphoma adalah sejenis kanser Darah 
Bukan kesedihan saja yang kakma nak kongsikan tapi kakma nak kongsikan semangat dan usaha seorang ibu yang ingin melihat anaknya sembuh sepenuhnya kanser Lymphoma ini.
Kakma kongsikan kisah yang di tulis sendiri oleh kak Saadiah.
 

Ikuti kisah beliau;

 
Ini kisah anak saya.  Anak saya disahkan mengidap kanser Hodgkins Lymphoma stage 4 pada usia 10 tahun. Beliau telah sembuh sepenuhnya setelah mengambil Vivix Shaklee. 
Kanser lymphoma hodgkins
Anak beliau bebas kanser Lymphona Hodgkins
 
Pada usia 10 tahun anak saya selalu mengadu sakit belakang.  Saya dan suami menyangkakan kemungkinan jatuh basikal atau jatuh masa bermain. 
 
Sakitnya semakin kerap.  Kami bawa ke klinik dan kadang-kadang ke hospital.  Di hospital doktor check ala kadar dan bekalkan Paracetamol sebagai ubat tahan sakit. Biasa la bila makan ubat sakitnya reda.  Lepas tu datang balik. 
 
Doktor pun tak dapat detect penyakit ank saya.  Sampai satu masa doktor amik darah bagi tujuan ujian dan dihantar ke makmal darah. 
 
Doktor mengesahkan anak saya ada jangkitan kuman dalam darah. Anak saya menjalani operation kecil untuk mengambil sample di bahagian leher sebelah kiri. 
 
Setelah beberapa hari dapat result,  anak saya disuruh rujuk ke HKL. Sampai disana kami terus ke Wad Pedriatik kanak- kanak. 
 
Hati seorang ibu hancur bagai dihiris sembilu apabila doktor Teh Kok Hoi memberi tahu anak saya mengidap penyakit kronik tahap 4 dan terpaksa menjalani rawatan kimoterapi. 
 
Saya dan suami diberi kaunseling supaya tabah menghadapi kemungkinan yang akan berlaku. Suami saya tenang mendengarnya sedangkan saya sudah berbagai-bagai perasaan yang timbul. Takut,  cemas dan sedih. Rawatan ini 50-50.
 
Dari hari itu 20 Julai 2011 bermula episod baru dalam hidup saya.  Anak saya di masukan wad KK3 di pedriatik HKL.  
 
Anak saya menjalani rawatan kimoterapi dan perlukan penjagaan yang rapi.  Pesakit tidak dibenarkan jumpa orang luar kerana ditakuti jangkitan kuman. 
Kami berulang alik ke HKL selama dua tahun. Rawatan kimoterapi selama enam bulan dan masa selebihnya bagi check up susulan. 
 
Setelah tempoh dua tahun anak saya disahkan sihat dari kanser tersebut namun doktor menasihati agar kami jaga pemakanannya kerana ditakuti penyakitnya akan berulang semula. 
 
Yang menyedihkan saya sekarang kos perubatan semakin meningkat.  Hospital kerajaan tidak dapat menyediakan kos rawatan bagi penyakit kanser stage 4. Ramai pesakit pergi ke hospital swasta yang menelan belanja yang agak mahal. 
 
Sepanjang anak sakit, dia cepat down dan cepat terasa.  Tapi satu yang saya ingat sampai hari ni. Bila doktor suruh cuti setahun dari belajar untuk menjalani rawatan. Dia kata tak nak jadi orang bodoh sebab takut ketinggalan dalam pelajaran. Dia sangat sedih dengan keadaan dirinya.
 
Justeru itu saya berusaha mencari supplement  bagi anak saya. Dari satu supplement ke satu supplement tetapi semua tidak sesuai. Dan akhirnya saya temui Vivix Shaklee. 
 
Alhamdulillah peraturan Allah itu memang cantik.  Apabila anak saya memasuki sekolah form 1 di SMAN Lenggong , anak saya ditukarkan ke hospital Ipoh bagi check up seterusnya. 
 
Saya sentiasa bekalkan Vivix buat anak saya.  Setelah konsisten ambil Vivix,  anak saya disahkan bebas kanser pada 20. 07.2016. Satu berita yang menggembirakan.
 
Alhamdulillah lepas habis rawatan dia boleh skor balik pelajaran yg tertinggal. Yang paling menggembirakan saya Alhamdulillah periksa I’dadi tahun lepas dia dapat mumtaz.
 
Sekarang anak saya bisa menjalani kehidupan seperti remaja lain. Belajar dan bermain. Malah anak saya turut menyertai aktiviti lasak di sekolahnya. Saya pun tidak perlu risau akan keadaan anak saya ketika tinggal berjauhan dari keluarga. 
 
Syukur Alhamdullilah.  Terima kasih Allah terima kasih Shaklee.
Ikhtiar dengan Vivix
Begitulah tabahnya seorang ibu dan betapa yakinnya dan tekadnya ibu yang mana percaya dengan izin Allah tiada yang mustahil.
Jika anda atau ahli keluarga menghadapi penyakit yang sama seperti anak kak Saadiah kakma sangat syorkan anda ikhtiar dengan Vivix.
Vivix Shaklee diiktiraf melalui kajian saintifik

Dapatkan Vivix sekarang hubungi kakma 0193624134,
 
Kalau anda berasa sekitar kampung padang balang sentul atau gombak anda boleh dapatkan vitamin terbaik untuk mata ni secara COD dan kakma akan konsult anda secara direct.
 
Kakma adalah pengedar shaklee kawasan kampung padang balang sentul dan bagi yang jauh kakma boleh pos..kakma menggunakan perkhidmatan poslaju selalu pos pagi ni esok dah sampai.
 
untuk Pertanyaan,Tempahan dan Temujanji
Call/ Whatsapp : 019 3624134
Email : Kmshop143@gmail.com
FB : Mai Md saupi

 * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit*

SIJIL HALAL SHAKLEE 2017

Sijil Halal shaklee akan diperbaharui setiap tahun bagi setiap produk shaklee. Kakma kongsikan sijil Halal shaklee untuk tahun 2017, dengan adanya sijil Halal Shaklee ini maka kita semua bolehlah amalkan produk shaklee tanpa rasa was was.

Dengan ini terbukti produk shaklee bukan sahaja diperbuat daripada bahan semulajadi selamat dan berkesan tetapi di kukuhkan lagi dengan perikhtirafan halal oleh JAKIM.

 Sijil Halal SHaklee 2017

Ini sijil halal Shaklee untuk tahun 2017 yang berkuat kuasa pada Jan 2017 sehingga Dec 2017.
 
sijil halal shaklee
untuk pengetahuan semua sijil halal shaklee tidak dikeluarkan oleh JAKIM tetapi dikeluarkan oeh ISA iaitu satu badan yang di iktiraf oleh JAKIM. Kalau kita fikir logik pun takkan lah JAKIM nak pergi check semua produk kat dunia ni kan, mana nak cukup kakitangan Jakim, jadi setiap negara ada badan Halal nya sendiri,ini kerana hampir seluruh negara di dunia ini ada orang Islam.
 
Cara Semak SIjil Halal
 
Kita boleh buat semakan di web JAKIM untuk pastikan kesahihan dan ketulenan pengikhtirafan Sijil Halal ini.
Dengan ini semua customer kakma boleh terus gunakan shaklee dengan yakin. Kalau anda nak tahu produk Shaklee Lulus KKM atau tidak boleh SEMAK.
Jika anda ingin dapatkan shaklee boleh lah hubungi kakma , klik sini utk whatsapp http://kakmashaklee.wasap.my/ 
 
SHAKLEE Independent Distributor
Maisarah (ID 887111)
No Tel: 019-3624134
Email: kmshop143@gmail.com
COD area: kg padang balang, sentul , bandar baru sentul ,dato senu , jalan gombak , setapak ,gombak setia.