Tanda Tanda Batu Karang Dan Cara Merawatnya

Batu karang (kidney stone) adalah penyakit yang selalu terjadi di kalangan lelaki yang mana nisbah lelaki : perempuan ialah 3 : 1. Lebih kurang 50% pesakit yang pernah kena batu karang, akan berulang dalam tempoh 10 tahun. Oleh itu, segala langkah pencegahan patut diambil dari awal lagi seperti mengenali tanda-tanda batu karang jika ia mula menyerang.

Batu karang ada pelbagai jenis.
Secara umum, ada 4 jenis.

  • Jenis Calcium
  • Jenis Struvite,
  • Jenis Uric Acid 
  • Jenis Cystine

 

Punca Batu Karang

  • Kurang minum air kosong,  yang mana menyebabkan air kencing jadi pekat.
  • Faktor Genetik / keturunan
  • Lebih Berat Badan / Obesiti
  • Pengambilan ubat ubatan seperti Diuretics ( ubat buang air kencing contohnya pesakit Hypertension), dan pil yang mengandungi Calcium seperti pil antacid (utk gastrik).
  • Penyakit berikut juga meningkatkan risiko  – arthritis ( sakit sendi), gout ( tinggi uric acid) , jangkitan saluran kencing, Darah tinggi, Hyperparathyroidism (penyakit terlebih hormon parathyroid).
  • Mereka yang banyak makan daging merah.
Faktor Genetik

Tanda Tanda Batu Karang

Tanda- tanda anda ada batu karang bergantung kepada di kawasan mana kedudukannya :

1- Batu karang di dalam buah pinggang
Rasa sakit /rasa sengal di kawasan ” flank ” . Kencing berdarah.

2- Batuk karang di kawasan proximal ureter ( permulaan salur ureter) dan kawasan middle ureter ( pertengahan salur ureter)
Rasa sakit / sengal di kawasan flank , rasa ‘ renal colic’, rasa sakit di bahagian hadapan abdomen.
Apa itu renal colic? – rasa sakit di sekitar kawasan flank membawa ke hadapan abdomen, sakit yang boleh merebak ke kelengkang atau belakang badan, di sertai rasa loya / dan muntah.Renal colic ni ada ‘ wave pattern’, iaitu sakit nya datang dan pergi.

3- Batu karang di kawasan distal ureter ( penghujung salur ureter)
Rasa sakit renal colic, kerap kencing, kencing tak lawas, sakit masa kencing, flank pain. Sakit boleh juga merebak rasa nya ke kawasan hujung penis ( lelaki) / kawasan sekitar labia, bibir faraj ( perempuan).

4. Ada juga batu karang yang tiada simptom langsung. Di temui secara tak sengaja bila di buat pemeriksaan XRay / CT Scan ( utk tujuan lain).

Rawatan Batu Karang

Bagi batu karang yang kecil & berada di lokasi yang tertentu, ada kala nya tak perlukan rawatan yang rumit, cukup sekadar di pantau (dengan harapan batu akan hancur dan keluar sendiri). Ubat utk melawaskan kencing mungkin di beri.

Bagi jenis jenis batu yang besar / berada di lokasi yang sensitif, rawatan lanjut yang ada ialah:

1) Extracorporeal Shock wave Lithotripsy (ECSWL)
Secara mudahnya, ECSWL melibatkan ultrasound yg high frequency ( shock wave) diberi utk menghancurkan batu. Ianya tidak melibatkan pembedahan dan ianya hanya sesuai utk saiz batu sehingga 20mm.

2) Ureteroscopy
Ianya satu prosedur di mana doktor akan masuk kan scope yg kecil ke dalam salur pundi kencing & salur ureter, dan batu akan di keluarkan. Pesakit perlu di beri bius tidur ( general anaesthesia). Kadangkala, stent ( plastik tiub) akan di tinggalkan sementara waktu utk memudahkan batu karang yg tersangkut di ureter utk pecah & masuk ke dalam pundi kencing.

3) Percutaneous Nephrolithotomy ( PCNL)
Ini selalunya utk batu karang yg saiz besar.
Ia melibatkan pembedahan kecil, di mana bukaan kecil akan di buat di belakang badan, dan tiub telescope halus dipanggil nephroscope akan di masukkan ke dalam buah pinggang. Batu akan di tarik keluar, atau di pecahkan dulu( dan di keluarkan).

4) Open surgery.
Sekarang ni, jarang pembedahan Open Surgery di lakukan utk merawat batu karang, kecuali utk kes batu tersangat besar, atau adanya abnormaliti pada anatomi sistem saluran kencing.

Cadangan Suplemen

Vivix adalah suplemen anti radang yang sangat baik untuk mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh radikal bebas yang boleh menyebabkan pembentukan batu karang. Vivix juga suplemen anti penuaan yang terbaik di dunia yang terbukti boleh mengurangkan risiko penyakit kronik.

B-Complex ini bersifat anti stress dan menenangkan serta memberi tenaga. Ia membantu menurunkan bahan oksalat (oxalate) yang membentuk batu karang

Vitamin C Sustained Released membantu meningkatkan keasidan dalam urin kerana batu karang tidak mudah terbentuk dalam urin yang berasid.

Ostematrix sangat diperlukan bagi mencukupkan jumlah kalsium dalam tubuh agar dapat mencegah tahap oksalat meningkat sekiranya pengambilan kalsium tak mencukupi.

Alfalfa complex ini sesuai untuk mengurangkan infeksi dan inflamasi yang berlaku akibat batu karang.

Carotomax ini juga berfungsi membantu mempercepat penyembuhan luka di bahagian urinari yang terluka. Bagus juga untuk menghalang infeksi dari berlaku.

Omega Guard Minyak ikan boleh mengelakkan pembentukan batu karang kerana mengandungi lemak omega 3 yang tinggi. Ia dapat mengurangkan pengkumuhan kalsium melalui buah pinggang dan meningkatkan kandungan citrate di dalam air kencing.

Lecithin membakar lemak berlebihan yang mendorong pembentukan batu karang.

Testimoni

 

 

 

BAGAIMANA NAK DAPATKAN SUPLEMEN DI ATAS?

Cara 1

Beli Set Batu Karang secara online di laman eSell (klik sini). Set Immune Booster Shaklee akan dihantar terus oleh pihak Shaklee (M) selepas pembayaran diterima.

Cara 2

Hubungi saya di talian 0193624134 , untuk saya bantu anda buat pembelian, pendaftaran ahli untuk lebih penjimatan, dan pertanyaan lanjut. Jujurnya, saya lebih recommend cara no. 2 kerana lebih jimat bila daftar sebagai ahli Shaklee.

CARA 3
Jika anda berada di sekitar gombak dan sentul anda boleh dapatkan produk ini secara COD ini kerana Kakma adalah Pengedar Sah Shaklee area Gombak , Batu Caves , kg padang Balang, Sentul serta kawasan sekitar Kuala Lumpur. untuk Pertanyaan, Tempahan dan Temujanji

Call/ Whatsapp : 019 3624134
Email : kmshop143@gmail.com
FB : Mai Md saupi 
Jadual makan akan diberikan eksklusif buat customer Vitamin Cinta

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit *

Tombong Terkeluar Akibat Sembelit Semasa Pantang

Sembelit semasa pantang memang mimpi ngeri bagi ibu-ibu dalam patang, lagi menakutkan sembelit yang teruk boleh menyebabkan Tombong terkeluar. Apa itu Tombong? Mesti ramai yang tak tahu kan? Tombong atau bahasa lainnya adalah rahim jatuh. Dalam bahasa perubatan pula adalah uterine prolapse.

TOMBONG TERKELUAR / RAHUIM JATUH

 

Uterine prolapse ini terjadi apabila otot-otot dan ligamen-ligamen yang menyokong dan memegang rahim menjadi lemah. Apabila telah lemah, rahim akan terkeluar atau ‘jatuh ‘ dari kedudukan asalnya.

Tombong Terkeluar

Siapa berisiko mengalami Tombong Terkeluar?

Ibu Lepas bersalin

Kejadian ini banyak terjadi kepada Ibu dalam pantang ini kerana semasa pantang keadaan rahim belum sihat dan kuat sepenuhnya. Hal ini adalah normal kepada semua wanita terutamanya yang melahirkan secara normal kerana semasa proses kelahiran, banyak tenaga dan trauma telah berlaku di kawasan sekitar rahim. Ada juga yang mengalami masalah salah teran. Ada yang melahirkan anak yang besar secara normal.

Sembelit

Selain dari tidak berpantang dengan betul Sembelit juga merupakan punca utama terjadinya Tombong keluar, ini kerana bila terjadinya sembelit ibu dalam pantang terpaksa meneran dengan kuat untuk membuang najis, oleh sebab teran yang terlalu kuat ia boleh mengakibatkan Tombong terkeluar.

Mengangkat Barang Berat

Ibu ibu dalam pantang memang di larang mengangkat barang berat kerana semasa lepas bersalin rahim tidak kuat. Tetapi bagi wanita biasa pun jika selalu mengangkat barang berat ia juga memberi risiko yang tinggi untuk terjadinya rahim jatuh.

Tanda-tanda Tombong Terkeluar / rahim jatuh /Peranakan jatuh/

  • Terasa sesuatu terkeluar di bahagian faraj.
  • Sakit semasa hubungan kelamin
  • Sakit pelvis / ari-ari (dragging pelvic pain)
  • Kencing tidak lawas
  • Tidak dapat menahan kencing dalam jangka masa lama
  • Sakit belakang.
  • Air sentiasa keluar dari faraj
  • Pendarahan vagina (bukan semasa haid
  • Bila tekan di kawasan ari-ari seperti bengkak dan bila ditekan sakit seperti dihiris pisau
Rawatan

Jika anda ada tanda-tanda di atas segeralah membuat pemeriksaan lanjut dan jika ia sudah teruk pembedahan perlu di lakukan,

Lakukan senaman kagel bagi membantu menguatkan rahim. Mungkin juga  boleh berurut dengan bidan yang betul2 mahir.

Senaman Kagel

Walauapapun mencegah leih baik dari mengubati kerana bila dah terjadi tombong keluar ia memang susah untuk di rawat.

Jadi bagi ibu ibu dalam pantang anda perlu mengelakkan dari terjadinya sembelit dengan mengamalkan makanan yang tinggi serat dan pastikan ia sesuai dengan badan anda kerana setiap  kita ada pantang larang yang berbeza.

Pengalaman saya sendiri memang mengalami sembelit semasa berpantang anak pertama dan kedua dan semasa anak ke 2 kejadian tombong terkeluar hampir terjadi , mujurlah saya cepat sedar dan elak dari sembelit lebih teruk. Saya juga amalkan berurut dengan bidan kampung yang mahir.

Saya juga amalkan set Berpantang Shaklee bagi membantu elak sembelit dan bantu cepat pulihkan dan kuatkan rahim.

ini lah Set Berpantang yang saya Amalkan

SET BERPANTANG SHAKLEE

Khasiat Set berpantang Shaklee yang berkaitan Rahim jatuh

Ostematrik – mampu melembutkan najis dan menguatkan otot usus dan rahim

Alfalfa Complek – membantu mempercepatkan pengecutan rahim dan merapatkan keintiman wanita

ESP – membantu mempercepatkan permulihan sel kerana sel yg sihat perlukan protein ,bila sel sihat dinding rahim akan kuat.

BAGAIMANA NAK DAPATKAN SET BERPANTANG DI ATAS?

 

Cara 1

Beli Set Berpantang secara online di laman eSell (klik sini). Set Immune Booster Shaklee akan dihantar terus oleh pihak Shaklee (M) selepas pembayaran diterima.

set pantang

Cara 2

Hubungi saya di talian 0193624134 , untuk saya bantu anda buat pembelian, pendaftaran ahli untuk lebih penjimatan, dan pertanyaan lanjut. Jujurnya, saya lebih recommend cara no. 2 kerana lebih jimat bila daftar sebagai ahli Shaklee.

CARA 3
Jika anda berada di sekitar gombak dan sentul anda boleh dapatkan produk ini secara COD ini kerana Kakma adalah Pengedar Sah Shaklee area Gombak , Batu Caves , kg padang Balang, Sentul serta kawasan sekitar Kuala Lumpur. untuk Pertanyaan, Tempahan dan Temujanji

Call/ Whatsapp : 019 3624134
Email : kmshop143@gmail.com
FB : Mai Md saupi 
Jadual makan “SET BERPANTANG” akan diberikan eksklusif buat customer Vitamin Cinta

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit *

 

Cara Rawat Buasir Secara Semulajadi dan Berkesan

buasir

Ramai yang menderita Buasir jadi kakma nak kongsikan cara rawat Buasir secara semulajadi dan berkesan yang telah di amalkan oleh mereka yang menderita Buasir. Ramai yang risau jika Buasir tidak dirawat dengan segera ia akan menjadi lebih teruk dan perlu melakukan pembendahan.

Cara Rawat Buasir 

  • Ubah corak pemakanan banyak makanan tinggi serat seperti Buah buahan dan sayur sayuran.
  • Banyakkan  minum air kosong
  • Jangan bertangguh untuk membuang air besar
  • Jangan menerang terlalu kuat.

Set Rawat  Buasir

Ostematrik – membantu melawaskan dan melembutkan najis , kalsium dapat kuatkan otot usus bagi membantu pembuangan dengan dengan lancar. Salah satu punca sembelit adalah kekurangan kalsium.

Omega Guard – membantu mengecutkan buasir dan bersifat antiradang yang mengurangkan ketidakselesaan.

Vitamin C – Sembuhkan luka dalaman dan luaran akibat sembelit , Luka yang tidak dirawat akan menyebabkan infection dan bahaya jika kuman merebak boleh menyebabkan masalah yang lebih serius

Herblax – Merangsang pembuangan najis secara semulajadi dan lancar ini kerana ia mampu melembutkan najis. Tidak perlu lama-lama di dalam tandas lagi.

 Testimoni Set Buasir

Ini adalah feedback dari mereka yang dah amalkan set Buasir .Alhamdulillah semunya bagi feedback positif Buasir semakin sembuh.

Bagaimana nak dapatkan Set Buasir Di atas?

 

Cara 1

Beli Set Buasir secara online di laman eSell (klik sini). Set Immune Booster Shaklee akan dihantar terus oleh pihak Shaklee (M) selepas pembayaran diterima.

Cara 2

Hubungi saya di talian 0193624134 , untuk saya bantu anda buat pembelian, pendaftaran ahli untuk lebih penjimatan, dan pertanyaan lanjut. Jujurnya, saya lebih recommend cara no. 2 kerana lebih jimat bila daftar sebagai ahli Shaklee.

CARA 3
Jika anda berada di sekitar gombak dan sentul anda boleh dapatkan produk ini secara COD ini kerana Kakma adalah Pengedar Sah Shaklee area Gombak , Batu Caves , kg padang Balang, Sentul serta kawasan sekitar Kuala Lumpur. untuk Pertanyaan, Tempahan dan Temujanji

Call/ Whatsapp : 019 3624134
Email : kmshop143@gmail.com
FB : Mai Md saupi 
Jadual makan “SET BUASIR” akan diberikan eksklusif buat customer Vitamin Cinta

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit *

 

Tanda Tanda Buasir dan Cara Merawatnya

Sebelum kita ketahui tanda tanda Buasir jom kita ketaui dulu apa itu Buasir. Buasir adalah pembengkakkan yang berlaku pada vena yang terletak di bahagian rektum dan dubur. Apabila vena ini membonjol keluar ia akan menyebabkan membran di sekitarnya membengkak, terasa sakit, gatal dan panas. Buasir terjadi apabila banyak tekanan berlaku di bahagian rektum, menyebabkan dinding vena darah teregang atau membengkak dan membonjol keluar.

Buasir akan menyebabkan bahagian dubur menjadi bengkak dan akan membuatkan seseorang merasa ada sesuatu di dubur. Bila seseorang yang menghidap buasir mengalami sembelit dan najis keras kawasan ini akan berlaku pendarahan . Dan jika pendarahan ini tidak di rawat jangkitan kuman akan berlaku dan ia akan mendatangkan masalah yang lagi serius.

Tanda Tanda 

  • Terdapat bonjolan keluar di bahagian dubur
  • Bengkak dan gatal di bahagian dubur  selepas membuang air besar
  • Rasa sakit, panas dan perit di bahagian dubur
  • Rasa tidak selesa di bahagian dubur bila berdiri atau mencangkung untuk tempoh yang lama
  • Berlaku pendarahan semasa membuang air besar
  • Susah dan takut untuk membuang air besar

Punca Terjadinya 

  • Kerap sembelit sehingga terpaksa meneran dengan kuat untuk membuang air besar
  • Mengalami cirit birit untuk tempoh yang agak lama
  • Kurang mengambil makanan yang tinggi serat
  • Kurang minum air
  • Mengandung atau bersalin
  • Berat badan berlebihan
  • Kekurangan kalsium
  • Bertanguh untuk membuang air besar
  • Mereka yang selalu mengangkat benda berat

Cara Merawat Buasir 

 

  • Ubah Corak Pemakanan

 

Makan makanan tinggi serat seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin dapat membantu menghindarkan najis keras yang menjadi punca sembelit dan seterusnya menyebabkan buasir.

  • Banyakkan Minum Air Kosong

Ini penting bukan saja untuk merawat buasir, tetapi untuk kesihatan keseluruhan. Jika kurang minum air najis akan keras lalu terjadinya Sembelit.

  • Jangan Bertangguh Untuk Buang Air Besar

Apabila menahan untuk buang air besar, najis akan mengeras.  Seterusnya ia akan menyebabkan sembelit .

  • Jangan Meneran dengan Kuat

Meneran dengan kuat akan memberi tekanan lalu terjadinya buasir ia banyak terjadi kepada ibu hamil dan ibu berpantang.

Set Rawat  Buasir

Ostematrik – membantu melawaskan dan melembutkan najis , kalsium dapat kuatkan otot usus bagi membantu pembuangan dengan dengan lancar. Salah satu punca sembelit adalah kekurangan kalsium.

Omega Guard – membantu mengecutkan buasir dan bersifat antiradang yang mengurangkan ketidakselesaan.

Vitamin C – Sembuhkan luka dalaman dan luaran akibat sembelit , Luka yang tidak dirawat akan menyebabkan infection dan bahaya jika kuman merebak boleh menyebabkan masalah yang lebih serius

Herblax – Merangsang pembuangan najis secara semulajadi dan lancar ini kerana ia mampu melembutkan najis. Tidak perlu lama-lama di dalam tandas lagi.

Bagaimana nak dapatkan Vitamin Di atas?

Cara 1

Beli set Buasir secara online di laman eSell (klik sini). Set Immune Booster Shaklee akan dihantar terus oleh pihak Shaklee (M) selepas pembayaran diterima.

Cara 2

Hubungi saya di talian 0193624134 , untuk saya bantu anda buat pembelian, pendaftaran ahli untuk lebih penjimatan, dan pertanyaan lanjut. Jujurnya, saya lebih recommend cara no. 2 kerana lebih jimat bila daftar sebagai ahli Shaklee.

CARA 3
Jika anda berada di sekitar gombak dan sentul anda boleh dapatkan produk ini secara COD ini kerana Kakma adalah Pengedar Sah Shaklee area Gombak , Batu Caves , kg padang Balang, Sentul serta kawasan sekitar Kuala Lumpur. untuk Pertanyaan,Tempahan dan Temujanji

Call/ Whatsapp : 019 3624134
Email : kmshop143@gmail.com
FB : Mai Md saupi 

Jadual makan “SET BUASIR” akan diberikan eksklusif buat customer Vitamin Cinta

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit *

 

Cara Rawat Buasir Tanpa Pembedahan

Buasir sangat menyakitkan, tetapi ada cara selamat dan berkesan untuk rawat Buasir. Pada awalnya hanya sembelit biasa tapi jika dibiarkan sembelit boleh menjadi parah dan terjadinya buasir. Paling menakutkan jika sembelit terjadi semasa hamil dan juga berpantang. Hanya ibu2 yang pernah alami betapa seksanya sembelit dan ramai yang kena buasir semasa berpantang. 

Punca terjadinya 

Punca terjadinya  buasir semasa berpantang ini kerana pemakanan semasa pantang yang kurang serat dan ada sesetengah ibu kurang minum air. Satu lagi punca besar adalah kekurangan kalsium di kalangan ibu berpantang, ini kerana kalsium dalam badan ibu sudah di ambil oleh bayi dalan kandungan untuk pembentukan tulang dan otot.

Cara rawat 

Buasir boleh sembuh jika cepat dirawat tetapi jika ia dibiarkan terlalu lama ia hanya boleh di rawat dengan pembedahan, ini sangat menakutkan kita.

Set Rawat  Buasir

Ostematrik – membantu melawaskan dan melembutkan najis , kalsium dapat kuatkan otot usus bagi membantu pembuangan dengan dengan lancar. Salah satu ounca sembelit adalah kekurangan kalsium.

Omega Guard – membantu mengecutkan buasir dan bersifat antiradang yang mengurangkan ketidakselesaan.

Vitamin C – Sembuhkan luka dalaman dan luaran akibat sembelit , Luka yang tidak dirawat akan menyebabkan infection dan bahaya jika kuman merebak boleh menyebabkan masalah yang lebih serius

Herblax – Merangsang pembuangan najis secara semulajadi dan lancar ini kerana ia mampu melembutkan najis. Tidak perlu lama-lama di dalam tandas lagi.

TESTIMONI

Pengalaman berbeza ibu hamil yang mana hamil pertama dan kedua belum amalkan ostematrik selalu krem kaki dan sakit gigi.Tetapi hamil anak ke 3 dan ke 4 amalkan ostematrik tiada lagu masalah krem kaki,gusi berdarah dan juga sembelit. Alhamdulillah Ostematrik membantu membekalkan kalsium yang secukupnya buat keperluan ibu hamil. 

Testimoi set lengkap Buasir
TESTIMONI SAKIT BUASIR

Bagaimana nak dapatkan Vitamin Di atas?

Cara (1)

Beli Set Buasir secara online di laman eSell (klik sini). Set Immune Booster Shaklee akan dihantar terus oleh pihak Shaklee (M) selepas pembayaran diterima.

Cara (2)

Hubungi saya di talian 0193624134 , untuk saya bantu anda buat pembelian, pendaftaran ahli untuk lebih penjimatan, dan pertanyaan lanjut. Jujurnya, saya lebih recommend cara no. 2 kerana lebih jimat bila daftar sebagai ahli Shaklee.

 
 
CARA (3)
Jika anda berada di sekitar gombak dan sentul anda boleh dapatkan produk ini secara COD ini kerana Kakma adalah Pengedar Sah Shaklee area Gombak , Batu Caves , kg padang Balang, Sentul serta kawasan sekitar Kuala Lumpur. untuk Pertanyaan,Tempahan dan Temujanji 

 Call/ Whatsapp : 019 3624134 
 Email : kmshop143@gmail.com 
 FB : Mai Md saupi 

Jadual makan “SET BUASIR” akan diberikan eksklusif buat customer Vitamin Cinta


 * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit *

Stokis Shaklee, Pengedar dan Ahli Shaklee

Anda sedang mencari stokis shaklee , pengedar atau ejen shaklee bagi mendapatkan produk shaklee tetapi sukar? Tak tahu nak hubungi siapa? Risau dengan Khidmat  Nasihat tidak sahih dan nak dapatkan produk shaklee dengan cepat?

Kakma kongsikan senarai Shaklee Stokis, Pengedar, Ejen Shaklee yang berpengalaman yang akan membantu anda sehingga anda akan dapatkan hasil seperti yang anda inginkan.

Kami dari OMSgroup yang sudah berpengalaman lebih 6 tahun sebagai pengedar , ejen dan ahli shaklee yang sah dan aktif di kawasan kami dan kami juga akan bantu anda jika anda ingin membeli sendiri di stokis shaklee berdekatan anda.

KakMa Founder OMSGroup sejak 2012 (SHAKLEE BUSINESS LEADER): 0193624134 (COD di seluruh Sentul, Gombak, Setapak, Wangsa Maju, Keramat, Batu caves, Selayang, Bukit Antarabangsa, Rawang, Kuala Lumpur, Ampang, Setiawangsa)

Khadijah ( Shaklee Business Leader) 0138369536 -COD Bintulu , Sarawak, Semporna Sabah

Farah Qurratun ( Shaklee Business Leader ) 016-4140985 COD : stokis shaklee IPOH, MERU, CHEPOR,KLEBANG, TG RAMBUTAN, TAMBUN, MANJOI, SIMPANG PULAI

Kak enan ( shaklee business leader ) 01120757343 -COD Kangar, Beseri, kuala Perlis, padang Besar dan seluruh negeri perlis

Tinie Badri ( Shaklee Business Leader) 0122812952 – Tg Malim, UPSI, Proton City, Behrang.

KakEqin (Shaklee Business Leader) 017-5553865 – Batu Pahat, Parit Raja,  Sri Gading,  Ayer Hitam
Yong ( Shaklee Business Leader) 0182589684 – Ukay Perdana, Bukit Antarabangsa,  Keramat, Setapak,  Wangsa Maju, Ulu kelang
Ziela Razali Shaklee Bussines Leader 6017-4908995 COD PULAU LANGKAWI,KEDAH – Kuah, Air Hangat, Padang Matsirat.
Anis ( Shaklee Business Leader) 0193132413 – stokis shaklee gombak, batu caves, taman sri gombak, UIA gombak
Fadzilah  ( Shaklee Business Leader) 0179351615  stokis shaklee Machang, Tanah Merah, Kuala Krai, Kok Lanas, Pasir Puteh
Dr. Najihah Abdul Mutalib ( Shaklee Business Leader) 0134517098 – stokis shaklee Gong Badak, Kuala Terengganu
Kak CT ( Shaklee Business Leader) 0195146495 – Bt Gajah, Gopeng, Tronoh, UTP, UiTM Seri Iskandar, Seri Iskandar, Parit, Bota
Asiah Anuar ( Shaklee Business Leader) 0198855676 – stokis shaklee Bintulu , Sarawak.

Suplemen Terbaik Untuk Menaikkan Antibodi Badan Anak

Saya ingin kongsikan perkongsian seorang ibu yang bernama Wan zainab mengenai Suplemen terbaik untuk menaikkan Antibodi badan anak yang lemah.


Assalamualaikum.

Saya Wan Zainab Bt Wan Muhammad. Ibu kepada 2 orang anak lelaki yang sedang membesar.

Saya ingin ceritakan kisah shaklee effect anak saya Muhammad Hud. Hud berusia 1 tahun 4 bulan sekarang dan sistem antibodi badan beliau agak lemah. Seawal usia 2 bulan Hud sudah demam. Bukan sahaja demam tapi diikuti dengan batuk juga selsema. Hud mudah terima jangkitan daripada orang lain.

Hud paling kerap demam berbanding anak pertama. Saya perasan bila demam, Hud akan selsema dan juga batuk. Batuk Hud pula berkahak dan menganggu tidur beliau. Kesian Hud bila batuk.

Umur Hud 7 bulan, saya mula berikan Hud Omega Guard, Nutriferon & Vitamin C. Alhamdulillah, nampak perubahan yang mana selsema dan batuk cepat pulih. Saya tidak risau bila keadaan ini berulang dan saya akan sediakan suplemen sahaja untuk Hud.

Kadangkala jika Hud batuk-batuk, saya juga bawanya jumpa doktor dan doktor akan check paru-paru beliau. Alhamdulillah paru-paru Hud sihat dan cuma batuk-batuk biasa sahaja. Saya risau juga. Maklumlah, masalah Pneumonia masa kini sangat berleluasa dalam kalangan bayi.

Baru-baru ini Hud selsema dan batuk. Seperti biasa saya cepat-cepat berikan Omega Guard, Vitamin C dan Nutriferon. Dalam masa 2 3 hari sudah nampak perubahannya.

Kesihatan Hud paling saya risau sebab badan beliau masih kecil dan dalam proses bina dan kuatkan antbodi untuk pertahanan penyakit. Jadi, tugas saya adalah berikan makanan yang terbaik untuk beliau.

Kini, ketiga-tiga suplemen ini adalah suplemen wajib untuk anak-anak saya. Hud sangat gemarkan ketiga-tiganya. Kalau makan vitamin C, memang tak cukup 1 biji. Sangat senang ajar dia makan suplemen.

Saranan saya buat ibu-ibu di luar sana, berilah anak-anak anda makanan tambahan supaya badan mereka terlindung daripada sebarang penyakit bawaan Virus. Makanan sekarang ini tak sama macam zaman nenek moyang kita dahulu.

Anak-anak kita perlukan suplemen untuk top up semula nutrisi yang hilang daripada makanan yang kita makan. Tambahan pula, kanak-kanak adalah insan yang suka memilih untuk makan.

Anak-anak kita adalah harta kita. Hargailah dan sayangilah mereka. 

Saya sangat setuju dengan perkongsian beliaun, ini kerana saya sendiri memang memberikan Vitamin tersebut untuk anak2 saya.

Hubungi saya di talian 0193624134 , untuk saya bantu anda buat pembelian, pendaftaran ahli untuk lebih penjimatan, dan pertanyaan lanjut. Jujurnya, saya lebih recommend anda menjadi ahli kerana lebih jimat bila daftar sebagai ahli Shaklee.

Jadual makan Set Immune Booster” akan diberikan eksklusif buat customer Vitamin Cinta

Tanda Tanda Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut HFMD dan Cara Merawat HFMD

Tanda – tanda penyakit tangan , Kaki dan Mulut HFMD dan cara merawat HFMD. Sejak akhir-akhir ini banyak dilaporkan kes mengenai penyakit HFMD atau di kenali sebagai penyakit Tangan, Kaki dan mulut. Penularan penyakit HFMD ini sangat membimbangkan kerana penyakit HFMD ini senang berjangkit lebih lebih lagi di kalangan kanak- kanak.

INFO HMFD

Penyakit HFMD disebabkan oleh virus yang dikenali sebagai enterovirus meliputi Coxsackie Virus A16 (Cox A16) dan Enterovirus 71 (EV 71). Penularan penyakit/virus HFMD adalah melalui sentuhan langsung dengan cecair hidung, air liur, lepuh (blister) dan najis kanak-kanak yang dijangkiti serta sentuhan pada permukaan dan alatan permainan yang tercemar dengan virus HFMD.

Tanda – Tanda penyakit HFMD

tanda tanda penyakit HFMD

Tanda-tanda virus amat kecil – seperti ada kudis lepuh seperti dalam mulut, tangan dan kaki. Anak anda juga boleh:

  • Mengalami sakit tekak
  • Demam ringan
  • Kelihatan keletihan dan tak bermaya
  • Ruam merah pada tangan dan kaki

Lepuh akibat penyakit ini amat menyakitkan. Malah, bayi yang dijangkiti HFMD mungkin tak mahu menyusu atau makan kerana kudis dalam mulut mereka yang sangat menyakitkan.

Tanda Tanda HFMD

HFMD selalunya menyebabkan jangkitan ringan dan sembuh dengan sendiri. Namun begitu, segelintir jangkitan HFMD yang disebabkan oleh jangkitan EV71 boleh menyebabkan komplikasi seperti radang otak dan jantung.

Bagi memastikan keberkesanan langkah-langkah kawalan dan pencegahan  yang diambil, Kementerian Kesihatan Malaysia ingin mengingatkan orang ramai bahawa:

i) Langkah pencegahan terbaik adalah menjaga kebersihan diri dan persekitaran. Penularan jangkitan Virus ini sangat berkait rapat dengan amalan kebersihan diri dan persekitaran di mana ia mudah berlaku di tempat sesak serta mutu kebersihan yang rendah.

ii) Ibu bapa atau penjaga perlu membawa kanak-kanak dengan gejala HFMD mendapatkan rawatan dan tidak membawa kanak-kanak tersebut ke tempat awam termasuk sekolah dan pusat jagaan kanak-kanak.

iii) Pengurus pusat jagaan kanak-kanak perlu menjalankan aktiviti pembersihan premis dan saringan terhadap kanak-kanak di bawah jagaan mereka sepertimana yang disarankan dalam ‘Garis Panduan Pengendalian Kanak-Kanak di Taska dan Prasekolah’ serta ‘Pelan Tindakan Bersepadu Bagi Mencegah Dan Mengawal Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut’. Kesemua dokumen rujukan berkenaan boleh didapati melalui laman sesawang KKM di alamat URL:http://www.moh.gov.my.

Kompilasi yang Mungkin Terjadi 

Beberapa komplikasi yang boleh dihadapi oleh pesakit ini adalah

  • Dehidrasi: Ia selalu berlaku pada kanak-kanak kerana mereka akan menolak untuk minum ketika menghadapi penyakit ini. Ia disebabkan ulcer yang teruk di dalam mulut mereka
  • Meningoencephalitis: Jangkitan kuman pada otak dan selaputnya
  • Myocarditis: keradangan pada otot jantung
  • Mempunyai masalah penglihatan ataupun Buta. Ia disebabkan jangkitan kuman ini membentuk parut pada macula di bahagian retina mata. Tetapi ia sangat jarang berlaku

Oleh kerana itu, ibubapa perlulah melihat keadaan anak-anak mereka. Jika pesakit kurang sangat minum, asyik menangis, tidak bermaya dan apa-apa perkara yang merisaukan ibubapa, kanak-kanak perlulah dibawa segera berjumpa dengan doktor

Cara Merawat HFMD

Disebabkan penyakit kaki, tangan dan mulut ini merupakan penyakit yang disebabkan virus dan boleh baik dengan sendirinya, maka rawatan penyakit ini lebih kepada rawatan sokongan.

Bermaksud ia akan melibatkan rawatan yang akan membuatkan pesakit itu selesa ketika mana sedang menghidapi penyakit ini sehinggalah dia sembuh sepenuhnya.

Beberapa perkara yang perlu dibuat untuk menghadapi pesakit ini adalah:

  1. Perlu selalu memberi minum air. Ini kerana kita tahu terutamanya kanak-kanak akan kurang minum air ketika menghadapi penyakit ini. Ia boleh menyebabkan dehidrasi berlaku pada kanak-kanak. Maka, kanak-kanak perlu diingatkan untuk meminum air ataupun ibubapa sendiri yang perlu kerap memberi anak-anak mereka minum air.
  2. Ais krimVanila boleh mengurangkan sakit pada ulcer. Jika anak mempunyai ulcer yang teruk, pemberian aiskrim dapat mengurangkan sakit pada ulcer malah menggembirakan mereka. Disamping itu, pemberian air kosong boleh dilakukan ketika ini.
  3. Penggunaan ubat parcetamol boleh mengurangkan rasa sakit dan demam.
  4. Ibu bapa boleh menyapu krim bagi mengurangkan rasa tidak selesa pada badan kaki dan tangan anak anak.
  5. Ibu bapa boleh beri anak- anak makanan tambahan bagi menyokong sistem imun badan anak anak bagi melawan virus HFMD, antara suplemen yang di syorkan ialah Vitamin C , Nutriferon dan multivitamin bagi membantu meningkatka antibodi anak anak.
  6. Jika pesakit mempunyai simptom yang lebih teruk, ibubapa perlulah membawa anak mereka ke  Klinik ataupun hospital.
Suplemen untuk merawat HFMD

Saya ingin syorkan suplemen yang sangat membantu bagi mengatasi penyakit HFMD.

Nutriferon    –  Mengandungi 4 bahan aktif berasaskan tumbuhan yang telah  terbukti secara klinikal dan secara saintifik untuk menaikkan / BOOST ANTIBODY DAN SISTEM IMMUNITY badan manusia bagi melawan virus HFMD.

Krim Herbablend – Krim Herbal Blend Shaklee diperlukan untuk merawat kerengsaan / keradangan kulit akibat toksin yang dihasilkan oleh kuman ini. Kulit anak akan menjadi ruam dan melepuh. Krim Herbal Blend Shaklee mengandungi 4 herba yang terbukti secara turun temurun sangat berkesan untuk merawat ruam, luka, lepuh, ulcers dan eczema.

Mealshake – Merupakan multivitamin dalam bentuk serbuk yang senang di minum oleh anak anak di samping  rasa vanila yang sangat menyelerakan.  Anak anak yang di jangkiti HFMD selalunya kurang selera makan jadi Mealshake sangat membantu meningkatkan selera makan anak2.

Vitalea for children – Multivitamin yang lengkap sangat penting bagi membantu anak2 cepat pulih dan membantu melengkapkan nutrisi yang kurang akibat tiada selera makan semasa di jangkiti HFMD

Omega Guard – Membantu mengurangkan keradangan pada kulit dan sakit tekak , Omega Guard ini adalah minyak ikan terbaik yang mengandungi EPA dan DHA yang membantu meningkatkan sistem imun badan, ia juga mampu mempercepatkan kesembuhan lepuh di bahagian mulut.

Bagaimana nak dapatkan Vitamin Di atas?

Cara (1):  Beli set HFMD secara online di laman eSell (klik sini). Set Immune Booster Shaklee akan dihantar terus oleh pihak Shaklee (M) selepas pembayaran diterima.

Cara (2): Hubungi saya di talian 0193624134 , untuk saya bantu anda buat pembelian, pendaftaran ahli untuk lebih penjimatan, dan pertanyaan lanjut. Jujurnya, saya lebih recommend cara no. 2 kerana lebih jimat bila daftar sebagai ahli Shaklee.

Jadual makan Set Immune Booster” akan diberikan eksklusif buat customer Vitamin Cinta

 

Bagaimana Suplemen CoQ10 Meningkatkan Kecergasan Kita

  1. Saya ingin kongsikan apa yang di kongsikan oleh Dr. Zubaidi di FB wall beliau mengenai bagaimana suplemen CoQ10 membantu meningkatkan kecergasan kita.

SUPLEMEN CoQ10 MEMBANTU MENINGKATKAN KECERGASAN KITA

Jika mengalami rasa lemah, mudah penat dan cepat mengantuk, mungkin kita kekurangan CoQ10 dalam tubuh kita. Bagaimana nutrient ini membantu pesakit jantung?

“Salam doctor. Saya mudah mengalami keletihan dan mudah mengantuk. Rasa macam tiada bertenaga. Saya sudah buat pemeriksaan doctor, dan doctor mengesahkan tekanan darah saya normal, saya tidak mengalami diabetis dan tahap kolestrol juga normal. Pemeriksaan ECG juga normal. Cuma degupan jantung saya agak perlahan walaupun doctor kata ia normal. Nadi saya antara 60-70 beat/minit. Doktor mencadangkan agar saya mengambil suplemen CoQ10. Cuma dia tidak menerangkan bagaimana saya dapat manfaat dari pengambilan CoQ10. Mohon pencerahan. Terima kasih”

Coenzyme Q10 (juga disebut sebagai CoQ10 atau Q10 saja) adalah suplemen yang baik untuk mereka yang mengalami rasa lemah, mudah penat dan cepat mengantuk.

CoQ10 adalah nutrient yang mengandungi banyak unsur antioksida yang melawan radikal bebas yang merosakkan system kardiovaskular. Ia juga amat diperlukan dalam “mitochondria” (pusat penghasilan tenaga) yang berada dalam sel. Jadi CoQ10 sangat perlu sebagai antioksida dan juga nutrient yang penting dalam penghasilan tenaga. Kedua-dua fungsi CoQ10 ini akan meningkatkan meningkatkan fungsi jantung dan meningkatkan kesihatan jantung.

Bagaimana nak dapatkan CoQ10 ini?

Shaklee ada menghasilkan produk terbaru yang di manakan CoQ Trol Plus yang mana di dalam CoQ Trol ni ada 100mg CoQ10 yang sangat diperlukan oleh badan kita.

Baca lanjut mengenai CoQ Trol Plus

Bagaimana nak dapatkan CoQ TRol?

Cara pertama
Boleh terus beli di website shaklee klik icon di bawah membeli terus dengan Shaklee. Anda boleh buat bayaran secara debit card atau kad kredit , jangan risau ia adalah web rasmi shaklee yang di jamin selamat. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.
Cara Kedua

Anda terus hubungi kakma untuk mendapatkan konsultasi tentang vitamin mana yang paling sesuai untuk anda dan anda akan mendapat tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian melalui kakma. Sekiranya anda berada di sekitar sentul , taman dato senu, kg padang balang, gombak setia, batu caves , setapak, sri rampai , wangsa maju atau sekitar Kuala Lumpur anda boleh dapatkan vitamin secara COD atau yang berjauhan kakma mengunakan perkhidmatan poslaju untuk pos kepada anda.

untuk Pertanyaan,Tempahan dan Temujanji
Call/ Whatsapp : 019 3624134
Email : Kmshop143@gmail.com
FB : Mai Md saupi ni

 

Pengedar Vivix Shaklee Sentul Setapak Kuala Lumpur

Mencari Pengedar Vivix Shaklee sentul, setapak Kuala Lumpur? Anda nak dapatkan Vivix shaklee ?  Alhamdulillah anda telah jumpa orang yang tepat ini kerana kakma adalah pengedar vivix shaklee sentul , setapak kuala lumpur paling aktif sejak 2012.

Anda boleh dapatkan Vivix shaklee daripada kakma, ini kerana saya merupakan pengedar Vivix shaklee sentul, setapak kuala lumpur yang Sah id shaklee 887111 boleh hubungi saya Kakma di talian 0193624134.

 

Kakma sudah lebih 6 tahun menjadi pengedar Vivix Shaklee Sentul , setapak kuala lumpur. Anda boleh dapatkan vivix shaklee secara COD jika anda berada di sentul , setapak dan kawasan sekitar seperti Danau Kota , gombak , gombak setia, greenwoon dan batu caves serta sekitar Kuala Lumpur dengan saya ini kerana Saya sentiasa ada Ready stok.

Saya akan hantar terus ke tempat anda dan akan consult anda cara betul untuk amalkan vivix shaklee mengikut keperluan dan masalah anda. Ini kerana jika anda tidak dapat konsultansi yang betul anda tidak akan dapat rasai kebaikkan vivix secara optimun dan masalah anda tidak dapat diselesaikan.

Jika anda ingin dapatkan vivix shaklee murah anda boleh terus mendaftar ahli.  Kakma akan tunjukkan cara untuk anda layak dapat keahlian percuma. Dengan menjadi ahli anda terus layak membeli semua produk shaklee dengan harga ahli tak perlu lagi survey harga dan lagi seronok anda akan layak dapat bonus walau hanya untuk makan sendiri.

Agen Vivix Shaklee Sentul ,

Stokis Vivix Shaklee Sentul,

Vivix Shaklee COD Sentul,

Stokis Shaklee Sentul,

Agen Shaklee Sentul,

Ejen Shaklee Sentul,

Hubungi kakma untuk mendapatkan konsultasi tentang Vivix shaklee, anda akan mendapat tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian melalui kakma.

Sekiranya anda berada di sekitar sentul , taman dato senu, kg padang balang, gomgak , gombak setia, batu caves , setapak, sri rampai , wangsa maju atau sekitar Kuala Lumpur anda boleh dapatkan vitamin secara COD atau yang berjauhan kakma mengunakan perkhidmatan poslaju untuk pos kepada anda.

untuk Pertanyaan,Tempahan dan Temujanji

Call/ Whatsapp : 019 3624134
Email : maisarahmdsaupi@gmail.com
FB : Mai Md saupi