Hidung Sering Tersumbat dan Berdarah Tanda Anda Terkena Kanser Hidung?

Jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei di khabarkan menghidap Kanser Hidung. Apa itu kanser hidung?

Kanser hidung ni kanser yang terjadi di kawasan yang dipanggil Nasopharynx. Nasopharynx ialah kawasan di belakang tekak ( selepas rongga hidung, dan berhampiran dengan dasar tengkorak — rujuk gambar anatomi). Sel sel yang melaputi kawasan nasopharynx ini boleh bertukar menjadi sel kanser, dan terjadilah kanser nasopharynx.

Dalam istilah medical, ia dipanggil Nasopharyngeal Cancer, atau NPC.

NPC ialah kanser ke 5 yang biasa terjadi di Malaysia ( setelah kanser buah dada, kanser usus besar, kanser paru paru & kanser pangkal rahim, cervical cancer)

FAKTOR RISIKO NPC

Genetic factor:
NPC adalah rare di Barat. Namun ia sangat biasa di kawasan Selatan China ( Southern China), di Asia Tenggara, dan Utara Afrika. Utk kita di Malaysia, NPC paling biasa di jumpai buat mereka yang berketurunan Cina. Dan kaum Bidayuh di Sarawak juga di dapati berisiko untuk menghidap NPC berbanding kaum lain.

Virus factor:
Kajian mendapati, jangkitan sejenis virus yg dinamakan Epstein Barr Virus, EBV meningkatkan risiko NPC. Namun bukan semua yang pernah dijangkiti EBV akan develop NPC. Saintis percaya ada antara mereka yg dijangkiti EBV, telah diganggu DNA sel nasopharynx mereka.

Environmental factor (Persekitaran):
– Merokok, alcohol.
– Gemar ,makan ikan & sayur yang di awet, seperti ikan masin, sayur jeruk. Makanan sebegini mengandungi bahan yang dipanggil Nitrosamines, yang mana nitrosamine ialah Carcinogen. Apa itu carcinogen? Carcinogen ialah bahan yang berupaya mengakibatkan kanser.
Ada juga kajian menunjukkan kurang Vitamin C memainkan peranan.
– Occupational exposure, yakni pendedahan di tempat kerja seperti habuk kayu, asap, pun main peranan.

Umur & Jantina:
– NPC biasa terjadi sekitar uur 30 – 50 tahun.
– Nisbah pesakit lelaki : perempuan ialah 3: 1

APA SIMPTOM NPC?

– Simptom paling biasa ( sekitar 60%) ialah benjolan di leher. Yang bengkak / benjol ini ialah biji kelenjar yang membengkak. Dan benjolan ini tidak sakit. Jadi, kalau ada apa apa benjolan di kawasan leher yang tak surut selepas 2 – 3 minggu, sila rujuk doktor ASAP.

– Simptom lain yang mewakili 30% simptom ialah simptom berkaitan hidung, antaranya:
* Hidung berdarah
* Hidung tersumbat yang makin teruk hari ke hari
* Darah dalam air liur / kahak
* Kurang deria bau

– Simptom simptom lain antaranya ialah simptom pada telinga seperti sakit dalam telinga / kurang pendengaran / bunyi berdesing dalam telinga.

– Boleh juga ada simptom yang umum seperti sakit kepala, sakit pada muka, sakit sekitar mata, penglihatan terganggu. Simptom2 umum ini selalunya terjadi bila ia melibatkan saraf yang ditekan oleh kanser.

BAGAIMANA NPC DI DIAGNOS?

Pesakit perlu rujukan ke pakar ENT. Biopsi tisu akan di ambil dan dikaji di makmal. Selanjutnya memerlukan test lain seperti CT Scan / MRI.

RAWATAN NPC

NPC sangat sensitif pada rawatan radioterapi, maka radioterapi ialah rawatan yang menjadi pilihan utama. Namun ada kes yang memerlukan juga chemotherapy. Pembedahan agak jarang dilakukan.

PROGNOSIS

Prognosis NPC adalah sangat cerah kalau NPC di kesan & di rawat pada peringkat awal. Kadar utk hidup 5 tahun selepas di diagnos ( 5 years survival rate) adalah tinggi sekitar 80 – 90%.

Kredit : perkongsian dari FB Doktor Khairul Faizie

Macam Mana Kulit Wajah Saya Pulih Dari Serangan Jerawat

Perkongsian dari Puan Yaya mengenai masalah Kulit beliau yang diserang Jerawat. Kisah ini dikongsikan oleh beliau di Page Supermom Shaklee Story.

Ikuti kisah beliau.

Macam Mana Kulit Wajah Saya Pulih Dari Serangan Jerawat.

Assalamualaikum.. Saya yaya. Saya nak kongsikan testimoni saya sendiri tentang masalah jerawat yang telah ‘menyerang’ saya tahun lepas. Dan saya bersyukur sangat² sebab shaklee banyak sangat membantu memulihkan dengan cepat. 

Sebelum tu nak bagi tahu, kulit saya memang tak ada masalah jerawat ni. pernah jerawat dulu pun masa sekolah. itu pun tak berapa teruk sangat.

Masa bulan jun 2017 kulit saya dah menampakkan jerawat² pasir. Silapnya bila saya pakai nutriwhite tanpa toner. saya hanya pakai pencuci, makeup remover dan nightcream je. baru saya tahu betapa pentingnya toner ni. memang best sangat pakai nutriwhite ni. memang dia bersihkan sampai kedalam pori tau. tapi sebab bila dah cuci tak ‘tutup’ dengan toner so kulit tu macam terdedah dengan bakteria. ni bukan sebab nutriwhite tau tapi sebab lepas habis saya pakai nutriwhite. Masa pakai nutriwhite tu hanya keluar jerawat pasir tapi mati balik dah jerawat tu. masih ok lagi.

Lepas tu saya dah gabra sebab nutriwhite habis. Silap saya lagi, patut saya top up la lagi nutriwhite kan..tapi tak, tergoda pulak nak pi pakai pulak produk lain. (menyesal sangat² 😔) . baru pakai 2 hari kulit jadi bertambah teruk, mula tumbuh jerawat banyak. satu ni pun tak reda lagi dah keluar yang lain. terus buang. ( ni la akibatnya kan. padan muka sendiri! ) aduhaii.. betapa menyesalnya daku.

Kulit makin teruk, masa tu dah masuk puasa dah. kena pulak batuk yang kronik. sampai sesak nafas. muscle bengkak. rusuk sakit ya amat. tak boleh tarik nafas dalam². memang teruk sangat masa tu.

Bayangkan nak raya masa tu, memang takde mood raya la jawabnya. rasa tak nak keluar rumah jumpa orang. nak bagi suami tengok muka ni pun rasa malu. Memang jiwa merudum masa tu. down sangat².

Start muka jerawat tu saya makan Vitamin C, Gla complex, Alfalfa pun ada makan juga masa tu kalau tak silap, Garlic pun saya makan. siap up dose lagi. sebab antibiotik semulajadi kan, Esp pun saya minum. Masa nak raya tu saya tambah lagi Vivix. Sebab batuk pula tu kan. Jadi saya memang ikhtiar dengan shaklee je.

Alhamdulillah sangat², kulit dah mula berubah. dari jerawat nanah tu dah terus mati. jadi parut² merah. masa ni saya amal pakai masker buat sendiri dari bahan² alami ni. letak vivix juga buat masker . dan ada juga letak bawang putih ( letak kat jerawat tu )

Bayangkan dari kulit yang teruk tu tak sampai beberapa bulan je saya dah pulih. hanya dengan makan vitamin shaklee. tak pakai yang lain, tak makan benda lain pun. Bulan November 2017 tu dah licin dah kulit. tinggal parut hitam je. cepat kan. padahal teruk tau. satu muka kena. tapi pulih dah. memang vitamin² tu sangat² membantu. serius!

Tapi masa tu tak terfikir nak ambil gambar. hanya ambil bila dah reda sikit je. boleh tengok gambar ni, ni kira dah ok sikit kalau tak lagi teruk muka. jerawat besar² dan bernanah. ada yg jerawat batu juga.

oh ya! batuk pun dah ok. lepas minum vivix tu, memang ok sangat lepas tu. bila bangun pagi selalu batuk² dulu. tapi masa tu perasan bangun pagi relax je. suami pun perasan juga batuk dah banyak kurang. kalau tak silap yang batuk ni tak habis lagi sebotol vivix tu ok dah.

Cuma tang jerawat je amik masa sikit beberapa bulan macam tu. nak pulih balik dari dalam. kita tak nak baik luaran je kan. so memang start tu takut nak pakai skincare sebarangan. hanya pakai produk shaklee saja. lagi bertambah percaya & yakin la kan dengan shaklee ni.

Sekarang, dah licin. parut pun dah hilang. kalau keluar jerawat tu, memang saya tak akan picit la..biarkan je. tapi kadang² tu die keluar sekejap pastu hilang balik. haha..macam malu² nak keluar gituu..
Nak beli balik nutriwhite dah takde stok. sedihnya.. kena la tunggu youth.

Ni dah masuk skincare Youth. Terus grab full set. Kulit memang bertambah² elok. sangat² suka. hihi. nampak banyak perubahan. pori mengecil. kulit lembut. dulu ada garis kat bawah mata ni. sekarang ni takde dah.. memang banyak sangatlah perubahan. mungkin sebab saya tambah lagi dengan makan Set Cantik shaklee kan. keperluan nutrisi tu dibekalkan dari dalam juga.

Konklusinya, saya memang dah yakin dengan produk shaklee ni. banyak membantu. kalau orang nak tanya pasal set jerawat shaklee ni memang saya lagi terror la kan..haha sebab dah pernah kena dah dah pulih dengan shaklee. lagi confident nak cerita kat orang. Dan orang tengok kita pun orang percaya.

Alhamdulillah..syukur sangat².

Nak dapatkan Produk Youth Skincare ?

Hubungi saya
  • Call/ Whatsapp : 019 3624134 
  • Email: kmshop143@gmail.com
  • FB: Mai Md saupi 

Jangan Jadi Suami Yang Cari Isteri Bila Perlu Sahaja

Nasihat Ustaz Ebit Lew – Jangan Jadi Suami Yang Cari Isteri Bila ‘Perlu’ Sahaja

Tadi semasa di Kuantan, seorang lelaki jumpa saya dan kata saya tak fahamlah wanita ni ustaz. Dan saya dah tak nak faham. Saya nak berpisah dah sebab kami tak sehaluan.

Cuba abang tulis kebaikan isteri abang..

Saya tak tahulah ustaz, saya dah tak nampak baik dia. Saya pun penat.

Biar saya bagitahu abang sebuah kisah. Kisah ni realiti yang berlaku. Bila kita suami sakit. Demam. Pening. Kita mengadu pada siapa. Isterikan. Saya tengah malam kadang sakit. Isteri tolong urutkan. Buatkan air panas. Risau. Carikan apa-apa ubat. Layan sakit kita..

Isteri jaga anak-anak. Dia bagi kita rehat.

Bila anak sakit. Mereka mengadu dengan siapa. Dengan ibunya. Anak merengek sape layankan. Ibunya. Setiap hari tanpa jemu.

Tapi isteri sakit, pening, migrain, sakit perut, susah. Dia mengadu pada siapa? Tiada siapa abang. Suami? Banyak tak nak dengar. Paling-paling tanya teruk ke? Pergilah klinik. Ala sikit jer. Kadang mengadu sakit kena marah lagi. Jika sebuah keluarga semuanya sakit demam. Kita suami demam. Isteri demam. Anak demam. Sape yang jadi kuat dan akan macam sihat? Isteri…mereka sayang dan risau yang lain terlupa dia pun demam dan sakit.

Mereka tiada tempat mengadu. Kawan pun terhad. Mereka seorang diri cuma luah dengan air mata seorang diri. Biasanya.

Wanita kuat dan tabah. Dia bersalin anak kita. Berapa kali mati untuk kita. 9bulan bawa perut sana sini. Lepas bersalin, terus susukan anak. Berjam-jam. Rehat sekejap anak menangis nak susu lagi…

24jam urus semua tanpa rehat. Bersuami tapi tak boleh berbual. Tak nak dengar. Dahler takde kawan-kawan. Takde sesiapa. Jika suami tak sudi nak dengar, siapa lagi teman untuk berbual dan bercerita. Sedih bila fikir cuma diperlukan baru dipandang. Akhirnya bawa sedih dan duka seorang diri.

Begitulah mak kita. Begitulah isteri kita abang. Siapa nak bimbing mereka kalau bukan kita. Kita boleh mengorat dia siang malam masa kita nak. Takkan tak boleh mengorat mereka sekali lagi untuk pimpin mereka masuk syurga?

Susah Ke Abang?

Abang tadi menangis. Saya pun sebak. Sebab masa ceramah di smart sekolah yang saya cintai. Saya teringat mak saya. Teringat guru dan mak yang banyak nasihat saya. Banyak wanita. Semua Nabi-Nabi lelaki. Tetapi yang melahirkan semua Nabi ialah wanita. Berilah masa. Fahamilah mereka. Dengarilah mereka. Air mata isteri kita mahal. Al-Quran dan Sunnah Nabi saw ubat rumahtangga hari ini. Berilah masa belajar iman. Hidupkan Ta’lim rumah..

Rasulullah saw sendiri orang paling hargai keluarga. Kita semua sama. Yang bezakan kita disisi Allah ialah takwa. Kemuncak takwa ialah akhlak yang baik. Kemuncak akhlak yang baik ialah buat baik terhadap isteri

Sumber : Ebit Lew

Kulit Kembali Cerah Berseri Selepas Amalkan Youth Skincare

Kulit Kembali Cerah Berseri Selepas Amalkan Youth Skincare


Assalammualaikum. Saya Ziela Razali,berumur 27 tahun. Ibu kepada 4 orang anak. Ziela mula kenal Shaklee tahun 2015. Sebelum ni Ziela pakai produk Malaysia yang amat terkenal. Mula pakai memang cantik,tapi bila dah lama mula naik ruam dan whitehead yang banyak. Sekarang Ziela pakai Youth™ sahaja.

Ziela start pakai Youth 9/03/2018

Masa tu memang tak buat skin analisis lagi. Tapi tahu la yang kulit berminyak kat T Zone,whitehead toksah kata. Boleh cabut2 pakai pengepit uban ja. 😂
Ada juga rasa macam kedutan hujung mata. Tapi abaikan ja.

23/03/2018

Dapat free skin analisis kat Skin Valet. Resultnya .. Alahai luluh hati.😣 Kulit berminyak kat T zone,whitehead banyak. Wrinkles keliling mata. Padahal nampak hujung mata ja. Pori terbuka besar dan banyak. Jeragat dah start timbul. Ada bekas2 jerawat besar akibat suka picit jerawat. Masa ni ziela terus konsisten youth. Pakai night cream, Radiance C&E.

Setelah 43 hari konsisten Youth Skincare,Ziela buat skin analisis di Youth Party Kangar. Mesin dia serupa mesin di kat Skin Valet. Masa ni kulit kering pulak dah. 😂 Ni mesti pasai malas pakai spf50. Tapiiiiiii … Pori dah normal,wrinkles takda. Tahap kolagen dalam kulit normal. Jeragat masih so so .. skin tone ja tak sekata lagi. Pakar nutritionist cakap bila waktu siang memang kena pakai spf50 walaupun tak keluar rumah dan berada di dalam rumah .Sebabnya sinaran matahari mampu menembusi hingga ke dalam rumah.

Kalau ikut kajian saintis Shaklee,result yang terbaik adalah 3 bulan pemakaian youth dan konsisten radiant5. Tak sabar nak tunggu 2 bulan lagi. Semoga kulit muda sedekad lagi 😍.

Youth memang diciptakan untuk wanita yang ingin kulit sihat,cantik dan berseri. Youth juga terbukti secara klinikal,diuji selama 8 tahun dan diuji ke atas 100 orang wanita pelbagai peringkat umur untuk memastikan keberkesanannya.

Cubalah Youth hari ni dan rasai keberkesannya sendiri.
Youth is HOPE!

Nak dapatkan Produk Youth Skincare ?

Hubungi saya
  • Call/ Whatsapp : 019 3624134 
  • Email: kmshop143@gmail.com
  • FB: Mai Md saupi 

Pengedar Shaklee Aktif Area Kota Bharu Machang Pasir Putih Kelantan

ANDA MENCARI PENGEDAR SHAKLEE AREA KELANTAN ?

Alhamdulillah anda sudah jumpa orang yang tepat kerana saya adalah Pengedar Shaklee Kelantan yang anda cari.

Saya Maisarah Md Saupi Adalah Pengedar Shaklee kelantan Paling aktif sejak 2012

KENAPA ANDA PERLU PILIH SAYA

Ready Stok

Kami Pengedar Shaklee Kelantan sentiasa ada Ready Stok dan boleh COD terus ke tempat anda dengan segera. Hampir setiap hari Kami pergi ke Branch Shaklee untuk dapatkan stok terbaru.

 

Berpengalaman dan Terlatih

Saya telah menjalankan Bisness Shaklee sejak 2012 iaitu sudah 7 tahun dan Merupakan Leader Shaklee sejak Oktober 2012. Saya juga merupakan pengguna Shaklee sejak 2011.

Saya adalah Pengedar shaklee Kelantan terlatih yang mana telah terpilih menghadiri kursus yang telah dianjurkan shaklee iaitu Shaklee Akademi. Dan setiap bulan saya akan menghadirikan diri ke Health & Welness Talk yang di sampaikan oleh Pakar Nutrisi Shaklee.

Konsultansi  Terbaik

Bila anda membeli dengan kami, anda akan dapat konsultansi secara percuma dan berterusan sehingga masalah anda selesai. Saya akan bagi jadual makan vitamin mengikut masalah anda. Saya merupakan pengedar Shaklee yang mendapat bimbingan dari pakar nutrisi Shaklee dan kami juga merujuk beberapa orang doktor yang mana ada Doktor dalam kumpulan kami.

Konsultansi Before & After Sale

Saya akan cadangan Suplemen yang paling sesuai untuk masalah anda dan akan guide anda cara makan paling berkesan dan akan konsult anda secara berterusan.

Anda boleh buat temujanji dengan saya jika ingin terus membeli di branch shaklee Kelantan iaitu di Kota Bharu. Berita Baik anda boleh menggunakan kad kredit untuk membuat pembelian di Branch Shaklee

 

Group Terbesar Di Malaysia

Saya adalah Leader Shaklee di Rank Key Coordinator dan merupakan Founder OMS sejak 2012 Yang mana OMS group berada di bawah Group Shaklee terbesar di Malaysia iaitu di bawah Presidential Master Lyna Noh (IREACH) dan Presidental Master Hadhatina (SUPERMOM) yang mana jualan bulanan mencecah 5 juta sebulan.

IREACH FAMILY
SUPERMOM SHAKLEE
Kawasan Liputan

Ini antara kawasan yang saya selalu COD dan boleh COD jika anda membeli dengan kami

Kota Bahru

Machang

Pasir Putih

Tanah Merah

Ketereh

Kok Lanas

Nilampuri

Kuala Krai

Gua Musang

Untuk anda yang berada jauh dari Kawasan di atas atau jauh dari Kelantan saya menggunakan khidmat Pos laju dan Gdex  selalunya barang akan sampai dalam masa 2-3 hari jika anda buat bayaran sebelum jam 3 petang proses pengeposan akan dilakukan pada hari yang sama.

 

Trusted Sealer

Sudah Beribu orang saya bantu sejak 2012 , Ini antara customer yang berurusan dengan saya daripada pembelian bawah RM100 hingga beribu ribu ringgit.

Hubungi Saya untuk Temujanji

Maisarah Md Saupi

Hp : 019-3624134

Kelebihan Menjadi Ahli Shaklee Yang Perlu Anda Tahu

Mungkin ramai yang masih belum tahu apa kelebihan menjadi ahli shaklee. Ini kerana jika anda tahu apa kelebihan menjadi Ahli Shaklee sudah tentu jika anda memang mengamalkan vitamin shaklee sudah pasti anda memilih untuk mendaftar menjadi ahli shaklee.

Jadi hari ini kakma ingin kongsikan kelebihan menjadi ahli shaklee apabila anda  mendaftar ahli shaklee dengan kakma.

 

9 Kelebihan Menjadi Ahli Shaklee

1. Anda layak membeli produk Shaklee dengan harga ahli di mana potongan harga antara 15-25%.

2. Anda layak membeli sendiri secara online di web khas untuk pengedar Shaklee. https://www.shaklee2u.com.my/mbst_en/mblogin.php (Masuk sistem dgn id dan password yg shaklee SMS semasa daftar ahli). Berita baik jika anda membeli secara online anda akan jaminan produk yang di pos oleh shaklee jika berlaku sebarang masalah shaklee akan bertanggungjawap.

3. Shaklee menetapkan Harga serata bagi proses pengeposan iaitu rm10 jika anda buat belian bawah rm600 dan jika belian rm600 ke atas pos pengeposan adalah percuma keseluruh semenanjung Malaysia dan termasuk sabah dan serawak.

4. Sekiranya pembelian and mencapai had uv (point) minima sekurang-kurangnya 150 uv bersamaan +- RM480 dalam bulan yang sama, anda layak menerima bonus sebanyak 5%. % bonus akan meningkat mengikut jumlah uv atau belian yang dibuat walaupun membeli hanya untuk makan sendiri sahaja.

Potensi Bonus Shaklee <— klik sini

5. Pemberian bonus sekiranya ada, akan dimasukkan ke akaun Anda selewat-lewatnya 15hb setiap bulan.

6. Anda layak untuk buat pemeriksaan di branch dan Hq shaklee. Antara pemeriksaan di sediakan ialah

. Skin analisis
. Bone check
. BMI / Body check
Anda baleh buat temujanji dengan pakar nutrisi shaklee dan pakar nutrisi akan bagi penerangan mengikut hasil ujian.

7. Keahlian Shaklee adalah untuk seumur hidup. Tetapi setiap tahun perlu activate keahlian dengan membeli voucher bernilai RM30 dan akan direbate semula dalam pembelian produk Shaklee. Atau buat pembelian 200uv automatik ahli renew.

8. Setiap bulan shaklee akan buat promo untuk produk. Dan anda layak membeli produk shaklee dengan harga promo yang jauh lebih jimat dari harga biasa.

9. Sekiranya berminat dan mula serius untuk berbisnes, an jdauga mempunyai peluang untuk mendapat bonus-bonus lain lagi seperti cash insentif, bonus kereta, bonus melancong dalam dan luar negara serta mengerjakan Umrah.

Kakma Hadiahkan Trip Umrah Untuk Mak

 

Sebenarnya Banyak lagi kelebihan menjadi ahli shaklee tapi kakma senaraikan dulu 9 kelebihan di atas.

Kenapa Bisnes shaklee menjadi pilhan kakma <—- klik sini

Jika anda Berminat ingin Berdaftar dengan kakma boleh hubungi kakma di talian 019 362 4134 atau klik icon di bawah.

Cara Daftar Ahli Shaklee < —- klik sini

 

 

Cara Merawat Luka Melecur Anak Terkena Kuah Panas

Kakma ingin kongsikan pengelaman seorang ibu merawat luka melecur anaknya yang terkena kuah panas.

Kisah ini kakma ambil dari perkongsian Puan Siti Nurfizah Bt Ahmad yang di kongsikan di page Supermom Shaklee Story

Luka Akibat Melecur PAda Tangan Anak Beransur Sembuh Selepas disapu Krim Herba Blen Shaklee.

Anak adalah anugerah Allah. Bila si anak terluka sikit, pedihnya hati ibu susah untuk diungkapkan. Lagi-lagi apabila ianya berlaku ketika kita tidak bersama mereka.

Melecur terkena Kuah Panas

Saya bekerja dan anak tinggal bersama babysitter. Luluh hati bila dimaklumkan oleh babysitter tangan anak saya iaitu Izzah (setahun dua bulan) melecur terkena kuah panas.

Ikhtiar sapu Krim Herba Blend

Saya ikhtiar, sapukan Herbal Blend Shaklee serta merta. Hari keempat sapu, saya dan suami agak resah sebab nampak luka makin basah. Tapi atas nasihat upline Shaklee saya iaitu Nur Salwa menyarankan untuk terus sapu Herbal Blend tersebut, kami teruskan. Anak pun selesa. Krim yang selamat dan tidak memedihkan.

Alhamdulillah. Semakin hari semakin cantik kulit Izzah. Ternyata krim Herbal Blend Shaklee sesuai untuk mengubati kulit Izzah yang melecur terkena kuah panas. Tragedi yang pedih tapi lega apabila melihat kulit i=Izzah pulih seperti biasa.

Herbal Blend Shaklee harga mampu milik dan beri kesan yang terbaik.

Satu Rumah Satu Herbal Blend.

Macam mana nak dapatkan Krim Herba Blend

Hubungi saya
  • Call/ Whatsapp : 019 3624134 
  • Email: kmshop143@gmail.com
  • FB: Mai Md saupi 

 

Cara Atasi Sakit Senggugut Yang Sang Teruk Sehingga Setiap Bulan MC

Masalah Senggugut memang perkara biasa bagi wanita yang sudah baligh atau datang haid. Tapi ia menjadi tidak biasa bila senggugut itu terlalu teruk dan sakit.

Bila senggugut datang memang akan mengganggu rutin harian kita terutamanya yang berkerja kerana bila senggugut terlampau sakit ia membuatkan keadaan terpaksa pergi ke klinik untuk dapatkan pain killer dan terpaksa cuti sakit.

Ketahui senggugut mungkin tanda awal anda Cyst <— klik sini

Kakma ingin Kongsikan kisah yang di kongsikan oleh Puan Hasmimie sendiri mengenai pengalaman beliau yang mengalami senggugut yang teruk.

Masalah Senggugut Semakan Berkurangan Selepas Amalkan Ostematrik dan GLA Complek Shaklee


Assalamualaikum. Saya hasmimie arrfin saya nak kongsikan kisah mcmne saya bebas dari masalah senggugut yang sangat teruk.

Setiap Bulan Wajib MC

Semasa bujang. Tiap-tiap bulan hari 1st datang haid memang wajib dapat MC. Sampai muka ni dah naik malu mana tidak nya. Doc yang merawat tu lelaki sampai satu tahap bila datang klinik doktor cakap ye mimie, period paint ya, doc pun dh kenal..aduhh..merah muka.

Bila diserang senggugut memang tahap berguling, tidut merengkuk menahan kesakitan yang amat sangat. Siapa yang pernah alami mesti tahu macamana sakitnya tu. Kalau hari 1st kena time dekat office memang nak jalan pun pegang dinding membongkok2 macam nenek sibongkok tiga..Sakittt..

Berkenalan dengan Ostematrik

Suatu hari alkisah bermula selepas officemate promote si putih putih melati Ostematrix kepada saya. Niat dia share pasal Oste tu sebab dia tahu saya ni jenis tak minum susu. Ingat lagi ayat dia,Adik,elok ambil kalsium ni. Sekarang masa bujang adik tak pikir lagi. Esok2 dah kawen baru adik tahu. Adik tu dah lah tak minum susu. Nanti adik menyusu baby,baby tarik semua kalsium adik adik plak tak minum susu so darimana adik nak dapat kalsium untuk adik plak?

Itu lah yang jadi reput gigi,reput tulang sbb baby dh tarik kalsium adik. Lagi 1 adik tu senggugut teruk bagus adik ambil oste ni. Sebab kalsium membantu mengekalkan otot dalam badan yang menghalang daripada kekejangan. Adik pun selalu mengadu sakit-sakit badan kalau banyak jalan dan naik tangga. Tu sebab adik kekurangan kalsium la.

Saya pulak jenis kalau kawan berniaga memang senang nak tergoda untuk membeli. Hihi. So saya pun decide beli oste pada bulan itu. Selepas mencuba sebotol siputih Ostematrix alhamdulillah haid bulan berikutnya tu saya tak diserang senggugut lagi.

Menunggu2 juga kononnya bila lah nak senggugut..hahhaa.. Waaahhh.. ini ajaib.. memang benar-benar berkesan. Badan pun dh takda sakit-sakit sangat ulang alik turun naik tangga. Dan satu lagi yang saya perasan saya dah tak perlu tunggu 3 4 hari atau kadangkala seminggu untuk membuang. Rupa-rupanya kandungan magnesium dalam Oste tu membantu otot usus menjadi lebih relaks & lancar. Najis juga lebih lembut dan lebih mudah dikeluarkan.

Bulan seterusnya saya beli Oste dan tambah GLA untuk masalah senggugut saya tu. Dan saya serta merta join jadi ahli Shaklee kerana saya sudah merasai Shaklee Effect itu sendiri. 

Senggugut Tiada Lagi

Alhamdulillah sehingga hari ini saya tidak lagi diserang sengugut yang sampai tahap bergulung-gulung mcm tikar mengkuang . Terima kasih officemate merangkap mak shaklee ku kerana memperkenalkan oste kepada saya.

Kepada anda yang mengalami masalah sama seperti saya iaitu 3S : Senggugut, Sakit- sakit Badan dan Sembelit dapatkan Ostematrix & GLA hari ini juga. Pastinya takkan sia-sia 

Jika Anda Ada masalah senggugut seperti Beliau kakma memang sangat syorkan anda amalkan 2 vitamin ini. Insya ALLAH pasti akan dapat kesan seperti puan mimie.

Macam mana nak dapatkan Set Sunggugut Shaklee?
HUbungi saya
  • Call/ Whatsapp : 019 3624134 
  • Email: kmshop143@gmail.com
  • FB: Mai Md saupi 

Vivix Shaklee – 10 Kelebihan Anggur Muscadine Salah Satu Kandungan Utama Vivix

Kenapa vivix Shaklee ni sangat berkhasiat dan terbaik? untuk pengetahuan anda salah satu kandungan utama vivix adalah Anggur Muscadine yang mana memang terbukti secara saintifik mempunyai banyak khasiat.

 

Kakma kongsikan 10 Fakta tentang Anggur Muscadine yang anda perlu tahu.

Tumbuh di kawasan PANAS & LEMBAP

Anggur muscadine tumbuh semulajadi ditempat yang panas dan lembab berlainan dengan anggur lain yang memerlukan tempat sejuk dan dingin.

Kerana pertumbuhan alam sekitarnya yang unik dan cahaya matahari yang kuat, ia mengandungi banyak resveraterol dan polifenol. Anggur muscadine adalah anggur yang jarang didapati dapat hidup dalam cuaca yang ekstrem. Semakin buah anggur terdedah kepada suasana ekstrem, semakin ia menghasilkan resveraterol yang tinggi.

SAIZ SEBESAR BOLA GOLF

Ia dikenali sebagi super grapes kerana saiznya yang boleh membesar sebesar BOLA GOLF! Saiz yang lebih besar berbanding anggur biasa yang berdiameter sekitar 5cm atau seakan-akan sebiji buah plum.

MEMPUNYAI KULIT YANG BESAR & KERAS

Anggur muscadine mempunyai kulit yang keras dan tebal berbeza dengan anggur biasa yang mempunyai kulit yang lembut dan nipis .

BOLEH MELINDUNGI DIRI DARIPADA BAKTERIA & KULAT

Anggur muscadine tidak perlu di sembur dengan air dan bahan kimia kerana anggur muscadine boleh menahan suhu panas dan mampu melindungi dirinya dari bakteria dan fungus.

Hal ini kerana anggur ini mengandungi resveraterol yang merupakan phytoalexin di mana ia dihasilkan secara semulajadi oleh beberapa jenis tumbuhan apa diserang pathogen seperti bakteria dan fungi.

MEMPUNYAI 20 PASANG KROMOSOM

Anggur biasa mempunyai standard 19 pasang kromosom , anggur muscadin mempunyai 20 pasang lebih 1 kromosom daripada biasa yang menjadikannya lebih tahan lasak dan mampu merawat dirinya apabila diserang serangga dan burung.

Kromosom tambahan inilah yang dipercayai membekalkan sejenis antipenuaan khas. Malah kandungan kompaun polifenol dalam buah anggur ini adalah 40 kali ganda lebih tinggi daripada yang terdapat dalam wain merah. Ianya menyediakan lebih banyak faedah kepada kesihatan, fungsi imun yang lebih tinggi dan bersifat antioksidan yang tinggi.

TIDAK MEMERLUKAN SEMBURAN RACUN PEROSAK

Bukan itu sahaja kerana ia merupakan satu-satunya anggur yang tidak memerlukan semburan racun perosak!!

MEMPUNYAI ORAC PALING TINGGI

Menurut Brunswick Biomedical Laboratories of Wareham , Massachusetts pada tahun 2003, anggur muscadine mempunyai kandungan ORAC (Oxygen Radical Absorbing Capacity ) yang tertinggi antara yang mereka pernah kaji. 6-8 kali ganda lebih tinggi berbanding BLUEBERRIES

KAYA DENGAN ANTIOKSIDAN

Kaya dengan antioksidan yang dikenali sebagai Oligomeric proanthocyanidins(OPC). OPC dikatakan mempunyai kuasa antioksida yang lebih kuat berbanding vitamin C dan vitamin E.

MENGANDUNGI RESVERATEROL 6X LEBIH TINGGI

Ia mempunyai kadar RESVERATROL 6x lebih tinggi dari anggur merah.

ANTIKANSER & ANTIRADANG

Ia satu-satunya anggur yang mengandungi Ellagic Acid – antikanser dan antiradang.

 

Kalau anda nak tahu, sekilo buah anggur muscadine ni mencecah ratusan ringgit. Sebab tu la Vivix ni agak mahal harganya. Walau pun harganya mahal, masih ramai yang mengamalkannya kerana kesannya terhadap tubuh badan sangat SUPERB. Nilai sebotol vivix sangat berbaloi dilaburkan untuk membantu mendapatkan kesihata  yang sudsh tentu lagi mahal nilainya.

Macam mana nak dapatkan Vivix Shaklee?

HUbungi saya
  • Call/ Whatsapp : 019 3624134 
  • Email: kmshop143@gmail.com
  • FB: Mai Md saupi 

Sakit Kepala Mungkin Migraine Atau Mungkin Penyakit Yang Lebih Serius

Anda ada tanda tanda sakit migraine? Kakma nak kongsikan satu tulisan yang di tulis oleh Doktor Khairul Faizie di FB beliau yg sangat berguna untuk kita. Mungkin kita sedang mengalami Sakit kepala adakah ianya sakit migraine?

Ada ramai patient yang datang dengan aduan ” saya migraine “. Tapi bukan semua yang kata dia ada migraine tu, sebenarnya hidapi migraine. Bukan semua sakit kepala itu migraine. Jadi jangan buat kesimpulan sendiri jika anda sakit kepala. Ada 1001 diagnosis lain dari brain tumour, hingga lah ke sakit kepala biasa. Hari ini, aku tulis tentang MIGRAINE HEADACHE, apa ciri ciri nya.

Apa itu migraine?
==============

Secara mudahnya utk faham , migraine ialah:
1- Sakit kepala yang cirinya berdenyut denyut ( throbbing pain).Sakit berdenyut denyut ini agak kuat atau sangat kuat ( bukan sakit kepala biasa, sikit sikit)

2- Lokasi sakitnya ialah hanya melibatkan sebelah kepala sahaja / one side of the head, tidak kiralah sebelah kiri, atau kanan.

3- Selain sakit kepala, migraine juga menyebabkan simptom sampingan seperti mual, muntah, mata jadi sensitif pada cahaya, jadi sensitif pada bunyi bising, dan rasa kebas kebas.

3 perkara ini yang perlu kita faham dan perhatikan, bila datangnya sakit kepala / headache. 3 perkara ini yang biasanya doktor akan tanya utk bantu dalam membuat diagnosis tentang punca sakit kepala anda.

Dan setelah semua pemeriksaan berkaitan ( seperti ujian darah, EEG dan CT scan otak ) dijalankan dan di dapati normal, maka mereka yg kerap sakit kepala yang menepati 3 perkara tersebut, adalah selamat utk dikatakan mereka menghidap migraine.

Faktor keturunan?

Migraine memang di ketahui ada kaitan dengan faktor keturunan. Dan kajian saintis masa kini mendapati ada unsur genetik yang memainkan peranan dalam migraine.

Peringkat umur?

Sebenarnya, semua peringkat umur boleh kena migraine, termasuk kanak kanak. Cuma kes dalam kanak kanak jarang di laporkan, antara sebabnya kanak kanak kurang memberitahu simptom mereka secara tepat.

Bagaimana migraine di diagnos?

Migraine ialah penyakit yang kita diagnosed setelah semua perkara yg mungkin menyebabkan sakit kepala, di ketepikan. ( Diagnosis of exclusion). Makna nya, mungkin anda perlu jalani pelbagai test seperti ujian darah, EEG, CT scan / MRI otak, even test air tulang belakang ( lumbar puncture) utk doktor mengesan punca sakit kepala kronik anda. Andai semua test ini negatif hasilnya, dan ciri ciri sakit kepala nya menepati 3 kriteria yg di tulis di atas, maka diagnosis anda ialah Migraine headache.

Pun begitu, secara umumnya, tak semua pesakit yg di suspek migraine, perlu jalani test yang di tulis tu. Ramai yg di diagnosed based on ciri ciri simptom nya sahaja, dan dengan syarat sakit kepala mereka itu tidak di ikuti simptom2 lain yang bahaya / warning simptom.

Punca migraine?

Sebenarnya, saintis masih tak dapat jawapan sebenar kenapa ada orang kena migraine. Namun mereka beri beberapa teori seperti perubahan kimia dalam otak, dan perubahan saluran darah boleh cetuskan migraine. Dan genetik di dapati ada main peranan.

Walaupun punca kenapa wujud migraine tidak di ketahui, namun terdapat banyak faktor yang boleh datangkan attack migraine, kita panggil ” trigger factor”. Tiggers factor nya ada yg bersifat hormon, environment, physical, emotional dan juga diet pemakanan.
Kena kenal pasti trigger faktor, dan cuba elak kan. Lain orang, lain trigger factor nya.

Antara trigger factor nya ialah:
– datangnya haid
– stress
– terlampau gembira / murung / kerisauan ( anxiety)
– kurang rehat / kurang tidur
– faktor makanan seperti caffeine, coklat, buah buahan citrus.Juga makanan yg ada tyramine seperti daging salai / smoke salmon / makanan berjeruk, dan juga sesetengah jenis cheese seperti cheddar cheese.

– faktor environment seperti cahaya terang / panas, cahaya berkelip kelip eg screen TV / komputer, bunyi bising , bauan yg kuat / mengganggu, perubahan cuaca.

Fasa fasa migraine

Sebenarnya, ada 4 fasa dalam migraine attack. Namun tak ramai penghidap migraine sedar akan fasa fasa ini, dan majoriti hanya sedar fasa sakit kepala tu je ( fasa ke 3).

Penting untuk memahami fasa fasa migraine ini, sebab ia akan banyak membantu anda dalam mengawal migraine.

Fasa 1 : Prodrome
Ini ialah fasa permulaan / awal dalam attack migraine anda. Ia boleh berlangsung utk beberapa jam, atau kadangkala hari. Dipanggil juga fasa ‘ pre- headache’ sebab fasa ini berlaku sebelum tiba nya simptom sakit kepala. Sekitar 30 % – 40% penghidap migraine akan alami fasa 1 ini.

Antara simptom Fasa 1 ialah:
– sakit leher
– rasa penat
– food craving
– mengantuk atau menguap berlebihan
– sembelit atau cirit
– sukar utk fokus
– rasa sukar utk bertutur / hilang punca perkataan
– perubahan mood seperti rasa murung, rasa resah

Fasa 2 : Aura.
Sekitar 20 – 25 % penghidap migraine akan alami fasa Aura ini.
Apa maksud aura? Secara mudahnya, aura ini ialah perasaan / rasa yang tidak real, tidak benar benar berlaku.

Ada 2 jenis aura yang biasa di alami oleh pesakit migraine.
Auditory Hallucination dan Visual Hallucination.

Antara simptom Fasa 2 / simptom aura ialah:
– Dengar bunyi yang sebenarnya tidak wujud ( auditory hallucination)
– Nampak perkara yg tidak wujud ( visual hallucination ) seperti nampak flashes of light, nampak wavy lines / garisan beralun, dan juga boleh tidak nampak/ jadi blurred vision, walhal mata& penglihatan sebenarnya normal.

– Vertigo, iaitu perasaan rasa berpusing ( bukan pening)
– Simptom allodynia, iaitu jadi sensitif kepada sentuhan, contohnya orang sentuh kulit kita, kita rasa sakit..ataupun kita letak tangan atas sofa, lengan tu rasa sakit.

Fasa 3: Headache
Ini lah fasa yang majoriti penghidap migraine rasa.
Ajaib nya, ada kes yg mana penghidap migraine tidak alami fasa 3 ini. Makna nya mereka tidak sakit kepala ! Ini dipanggil migraine aura without headache.

Simptom sakit kepala dalam fasa 3 ni di ciri kan sebagai:
– sakit berdenyut denyut
– sakit pada sebelah kepala
– sakit kadangkala berubah dari kiri ke kanan kepala / vice versa
– tempoh sakitnya antara 4 jam ke 72 jam
( bagi sakit kepala berterusan > 72 jam, sila segera ke hospital).

-sakit kepala yang menjadi makin teruk bila buat aktivit fizikal.
– rasa sakit kepala mungkin merebak sakitnya ke bahagian gigi, mata, kawasan sinus ( sebab penglibatan saraf trigeminal di muka).
– rasa mual / muntah
– sakit kepala yg makin meningkat bila ada bauan ( osmophobia), bila ada bunyi ( phonophobia) dan pada cahaya ( photophobia).

Fasa 4: Postdrome
Fasa 4 ni ramai tak sedar mereka alami. Mereka describe rasa lesu / letih lepas sakit kepala migraine. Sebenarnya., itu semua ialah simptom2 fasa 4 ini.

Antara simptom Fasa 4 ialah:
-keletihan
– mood jadi rendah / hilang mood
– sukar beri tumpuan
– sukar buat keputusan

Jenis Jenis Migraine

1) Migraine with aura
Iaitu migraine yang ada simptom aura ( Fasa 2 ) seperti yg dijelaskan.

2) Migraine without aura
Iaitu migraine yg paling ramai alami. Tiada sebarang warning signs ( simptom aura) yg datang sebelum sakit kepala.

3) Migraine aura without headache
Iaitu migraine yang hanya ada simptom aura, tapi tiada simptom sakit kepala.

Maka, fahami dulu penerangan ringkas yg aku tulis ini tentang MIGRAINE, supaya anda ada idea tentang apa itu migraine, dan tidak anggap semua sakit kepala = migraine.

Insya Allah, dalam tulisan berikut nya, aku akan tulis tentang rawatan migrane .

 

Moga bermanfaat.