7 Tanda Penyakit Tibi Yang Perlu Diketahui

 

Penyakit tibi dianggap antara penyakit yang tertua di dunia ini dimana dilaporkan pertama kali dijumpai di dalam serpihan tulang belakang mumia Mesir sekitar tahun 460 Sebelum Masihi.

Hippocrates telah mengenal pasti penyakit tibi sebagai penyakit yang paling tersebar luas pada masa itu kerana penyakit tibi merupakan penyakit berjangkit dan ia selalunya membawa maut

Penyakit tibi muncul sebagai pembunuh nombor satu di Malaya di antara tahun 1945 hingga 1957. Pada waktu itu, sebahagian besar katil-katil di hospital dipenuhi oleh pesakit berkenaan.

Sebelum ditemui penawar mujarab bagi wabak penyakit tibi berkenaan yang turut melanda dunia ketika itu, pesakit tibi diasingkan di satu tempat terpencil ‘sonatorium’ bagi mengelak jangkitan terus berlaku. Ubat yang diberikan kepada mereka hanyalah berupa makanan berkhasiat bagi membina ketahanan tubuh yang kuat.

Apakah Penyakit Tibi

Tibi merupakan sejenis penyakit berjangkit yang boleh membawa maut jika tidak dirawat. Dianggarkan 90 peratus daripada kuman tibi biasanya menyerang paru-paru atau dikenali sebagai tibi pulmonari. Walau bagaimanapun, melalui peredaran darah, ia juga boleh merosakkan bahagian lain tubuh badan manusia seperti buah pinggang, kulit, mata, kelenjar leher, tulang, otak dan lain-lain.

Bagaimanakah PenyakitTibi merebak

Apabila pesakit tibi pulmonari aktif batuk, bersin atau bercakap, mereka akan mengeluarkan beribu-ribu kuman tibi daripada paru-paru atau kerongkong yang bertebaran di udara dalam bentuk titisan halus.

Sesiapa yang menyedut udara yang mengandungi kuman tibi yang terapung-apung itu seterusnya akan menghadapi risiko dijangkiti. Mereka yang berhubung rapat seperti ahli keluarga dan rakan sekerja pesakit tibi lazimnya paling berisiko untuk menghidapinya.

7 Tanda Penyakit Tibi

• Batuk berkahak melebihi dua minggu atau lebih
• Kahak berdarah
• Demam berpeluh pada waktu petang atau malam
• Mengalami sakit dada khususnya apabila batuk atau menghela nafas panjang
• Hilang selera makan
• Berat badan menyusut
• Mudah letih dan lemah badan.

Cara Mengesan Penyakit Tibi

• Jika mengalami batuk berpanjangan, anda hendaklah melakukan pemeriksaan sapuan kahak di bawah mikroskop bagi mengesan kehadiran kuman tibi. Ujian kahak boleh dilakukan di pusat kesihatan mahupun hospital kerajaan berhampiran secara percuma.
• Pemeriksaan sinaran X dada juga boleh menunjukkan kerosakan yang mungkin berlaku pada paru-paru anda.

Rawatan Penyakit Tibi

Rawatan biasanya mengambil masa sekurang-kurangnya enam bulan walaupun pesakit berasa sihat dalam tempoh berkenaan. Pada dua bulan pertama, rawatan harian akan diberikan, biasanya mengandungi sebanyak empat jenis ubat makan yang disaksikan oleh pengamal perubatan atau orang lain yang dilantik sebagai penyelia.

Peringkat rawatan seterusnya dilakukan dua kali seminggu selama empat bulan, biasanya melibatkan tiga jenis ubat, juga diambil di bawah penyeliaan. Jika rawatan ini diikuti secara tetap, pesakit berkenaan boleh disembuhkan.

Pesakit wajib menghabiskan sesi rawatan yang telah ditetapkan.

Dalam masa yang sama pesakit tibi perlu amalkan makanan berkhasiat bagi menguatkan ketahanan tubuh / antibodi atau menguatkan sistem imun badan bagi melawan penyakit tibi ini.

Vitamin Untuk Penyakit Tibi

 

VIVIX

  • Kandungan Polifenol dalam vivix yang tinggi antioksida mampu melindungi sel daripada rosak akibat kuman Tibi
  • Polifenol mampu meningkatkan tenaga sel bagi memperbaiki dan menyembuhkan sel yang rosak akibat kuman Tibi
  • Membantu meningkatkan sistem imun badan bagi melawan kuman Tibi

OMEGA GUARD

  • Omega 3 yang terdapat di dalam omega Guard mampu mengurangkan inflamasi dan keradangan
  • Membersihkan saluran pernafasan.
  • Mencairkan Kahak dan melegakan batuk

VITAMIN C

  • membantu meningkatkan sistem imun tubuh.
  • Ia mampu mengurangkan / mengelakkan simptom alergi / asthma

GARLIC COMPLEX

  • Ia bertindak sebagai antibodi semulajadi untuk melawan kuman tibi dan menghalang kuman tibi dari merebak
  • dapat meningkatkan imun tubuh yang dapat mengurangkan infeksi paru-paru.
Bagaimana nak dapatkan Vitamin Penyakit Tibi

Cara pertama
Boleh terus beli di website shaklee klik di Sini membeli terus dengan Shaklee. Anda boleh buat bayaran secara debit card atau kad kredit , jangan risau ia adalah web rasmi shaklee yang di jamin selamat. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

 

Cara kedua
Anda terus hubungi kakma untuk mendapatkan konsultasi tentang vitamin mana yang paling sesuai untuk anda dan anda akan mendapat tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian melalui kakma.

Sekiranya anda berada di sekitar sentul , taman dato senu, kg padang balang, bomgak , gombak setia, batu caves , setapak, sri rampai , wangsa maju atau sekitar Kuala Lumpur anda boleh dapatkan vitamin secara COD atau yang berjauhan kakma mengunakan perkhidmatan poslaju untuk pos kepada anda.

untuk Pertanyaan,Tempahan dan Temujanji
Call/ Whatsapp : 019 3624134
Email : Kmshop143@gmail.com
FB : Mai Md saupi