PERKONGSIAN PESAKIT ANXIETY DISORDER DAN GERD

Hari ni kakma nak kongsikan perkongsian pesakit Anxiety disorder  Gerd dan iaitu cicit shaklee kakma iaitu En sofian. Kisah bagaimana beliau di beri ujian oleh Allah hingga beliau jatuh sakit, Beliau telah di serang penyakit Anxiety disorder Gerd dan .

Jemput baca perkongsian pesakit Gerd dan Anxiety disorder

Di awal 20 an saya dah dapat kerja yg baik (swasta) coz takde rezeki ngan gomen. Setiap tahun saya dapat kenaikan pangkat sehingga tahun 2008 saya mula dapat portfolio utk jaga 37 ofis di 12 negara. Saya handle Sales & Marketing Communications. Semua press release, launching new products and set new office saya kena handle tak kira kat mana pun benua nya. Bebanan kerja semakin berat. Yes…saya masih amalkan supplemen tapi dalam masa yang sama saya dah create new bad habits dalam kamus hidup saya. Saya menjadi perokok tegar dan selalu skip makan. Coz masa saya banyak terluang dalam kapal terbang traveling dan jumpa clients…saya always skip my meals. Hidup saya hanya bergantung kepada air putih. Nescafe jadi makanan harian saya. Dlm 1 hari saya boleh minum 12 gelas nescafe to keep me awake sebab masa kerja saya tak sama dgn org kat ofis. Org kat ofis cuma kerja jam 8 hingga 5. Saya kerja 24 jam dan tidur 2 jam sehari sebab saya terpaksa respond to colleagues and clients mengikut time zone mereka. I love and enjoy my works to the limits tapi dalam masa yg sama saya rosakkan sistem kekebalan tubuh badan saya secara perlahan2.
Further…saya takde masa langsung utk spend masa with my family kat umah sampai 1 masa my eldest daughter tanya kat ofis tu Abi sorang je ke yg kerja? Takde staff lain ke? It knocks my head straight to my brain. Lepas berpikir panjang, saya ambil keputusan untuk berhenti kerja dan balik ke kampung halaman. Niat saya 1 je..nak cari kerja yg boleh bagi saya masa spend time utk family dan jaga mak bapak saya. FYI, saya kluar rumah mula umur 12 tahun sampai lah saya buat keputusan balik ke rumah. Jgn pikiaq bukan2 ye…bukan lari dari rumah tapi parents hantar pergi boarding school. Habis belajar kerja pun tempat lain.
Alhamdulillah saya dapat kerja di tempat sendiri. Masih travelling to oversea tapi tak sekerap dulu. Sebulan sekali mcm tu. Kesihatan saya masa ni tengah merosot…supplemen saya makan on and off makan tak konsisten mcm dulu. Sehingga lah saya jatuh sakit pada Dec 2014.
 

 GERD DAN ANXIETYDISORDER

1st time kena attack tu jantung saya sakit bebenar…nafas tersekat…berpeluh…tangan kaki sejuk…muka pucat…masa tu ingat masa dah tiba…rasa menyesal tak spend banyak masa bersama 2 puteri saya dan org tua…menangis dlm hati minta Allah panjangkan umur agar dapat menebus kekurangan yg saya buat utk diri saya dan keluarga.Terus masuk emergency ward. Lepas masuk drip…baru badan kembali normal. Masa tu doktor syak kena gastrik coz ujian darah dan ecg normal. 
 
Sejak kejadian tu hidup saya berubah 360 darjah. Hampir setiap hari saya di serang benda yg sama. ER gomen dan swasta dah jadi rumah kedua saya. Nak bawa kreta pun saya tak mampu. Pergi tempat crowded atau solat jumaat memang saya kena serang. Doktor dah habis idea apa penyebab sakit ni. 1 hospital swasta ni terang2 tolak saya refer my case pergi gomen hospital. Mereka cuma cakap kena GERD. Tapi nape sampai nak pengsan atau rasa nak mati setiap kali kena serang? Org lain pun ada GERD tapi tak lah sampai pengsan2 gitu. 
 
Saya ketandusan petunjuk. Dalam masa yg sama ada juga yg cakap saya kena santau atau gangguan jin. 
Then…saya pun pergi rawatan alternatif…bab mandi dan minum air tu jgn sebut…naik kembung perut minum air….jgn pikir saya tak percaya benda ghaib atau sihir sebab Allah dah bagitau kita ni tak bersendirian…(bunyi OST X-files 😂😂😂). Tapi takde perubahan. 
 
Saya tahu memang ada penyakit GERD coz cara hidup saya di masa lampau memang berkaitan. PENGSAN DAN TAKUT 24 JAM…ini yg saya ingin cari jawabannya…kenapa???
 
Saya masih kerja tapi ambil cuti tapi since saya punya masa kerja fleksible dan boleh kerja kat rumah…saya mula menjadi pengikut Mr. GOOGLE secara berjemaah…saya spend berjam2 setiap hari utk cari petunjuk tentang penyakit saya. 
 
Kerana terlalu letih dgn pencarian yg sia2…saya sedar tiba2 bila puteri sulong cakap kenapa tak minta petunjuk dari Allah….tersentak sekali lagi…kenapa asyik dia yg sedarkan saya…tapi saya bersyukur Allah beri saya petunjuk melalui puteri sulong saya. Saya mula lebihkan masa utk berzikir utk ketenangan dan memperbaiki solat saya utk diberi petunjuk. Hehehe…mesti ada yg cakap selama ni tak solat ke? Solat memang buat tapi kita sebagai manusia memang khilaf…kadang2 solat tu hanya utk cukupkan fardu kita sebagai Islam…tapi rukunnya…tertibnya…bacaannya…semua kena perbaiki…itulah yg saya tengah usahakan. 
 
Alhamdulillah Allah Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani…sekali lagi saya diberi petunjuk tentang sakit saya…masa google2 info awal januari 2016 (masa ni saya dah setahun sakit dan berat badan turun dibawah paras underweight sebanyak 16 kg)…saya ditemukan 1 blog member shaklee pasal Anxiety disorder…punyalah syok saya baca mengalah kan ambik exam kat U dulu…semua tanda2 anxiety tu ada pada saya. Setelah baca blog tu saya buat review semua blog kat website pasal anxiety termasuk dari doktor professional spt Dr. Zubaidi. Majority mengesyorkan ambik vit B compleks, minyak ikan omega 3, magnesium…
 
Selepas saya buat percaturan sendiri…saya ambil keputusan ambil supplemen ni utk dicuba tapi which brand? 
Dalam masa setahun saya sakit memang saya dah cuba apa saja produk yg disyorkan termasuk cap ayam…kilang belakang rumah atau yg branded…you name it…memang saya dah cuba…setahun sakit tu saya dah spent almost 50K untuk bil hospital dan beli produk2 alternatif. 

Buat keputusan nak cuba produk Shaklee.

Saya amik set gastrik dan set anxiety. Lepas 3 bulan pertama amalkan kedua2 set ni, saya dah tak makan ubat hospital lagi dan Alhamdulillah tahap kesihatan saya bertambah baik. Saya teruskan pengambilan produk Shaklee sampai sekarang.
 
Anxiety disorder saya tetap ada coz penyakit ni ambik masa juga nak kasi sembuh tapi sekurang2nya saya bersyukur saya dah boleh nikmati balik kehidupan saya yang lalu dan sujud syukur Allah beri saya peluang untuk jaga kedua puteri saya dan ibubapa saya.
 
Moral of the story ni
 
1. Nak dapatkan sesuatu tu kita kena buat istiqmah…nak sel2 dalam badan kita sihat dan awet muda…amalkan makan supplemen hari2.  Ada yg cakap ala…org dulu2 takde makan supplemen pun jarang je sakit…boleh juga awet muda. 
 
Jgnlah nak samakan dulu dan sekarang. Dulu makanan takde banyak pengawet malah udaranya airnya tanahnya tak tercemar macam sekarang. Kalau masak sayur rebus buat ulam…awak boleh konfirm ke sayur tu takde racun serangga?
 
2. Jangan abaikan kesihatan dan keluarga bila kita sibuk mengejar cita2 atau kerjaya. Dalam kesibukan kita mengejar duniawi kadang2 kita khilaf menzalimi diri sendiri dan org lain tanpa kita sedar. Kena saya cakap zalim? Ye lah dah dok sibuk memanjang buat kerja sampai perut lapar pun tak di isi. Bila badan kurang nutrien kan dah merosakan badan. Badan kita ni cuma pinjaman utk roh kita menambah amalan sebelum di panggil kembali.
 
3. Kalau ada kawan2 yg ada simptom mcm saya…buatlah rawatan hospital…kalau hospital cakap takde ape2…boleh cuba set Shaklee…jgn takut mencuba sebab produk Shaklee ni organik, selamat, dan diuji secara klinikal. Bukan diuji in vitro je tau.
 
3. Paling penting sentiasa minta petunjuk dari Allah. Saya buat keputusan untuk berhenti kerja walaupun ekonomi sekarang ni agak teruk sebab saya percaya rezeki tu milik Allah. Bukan milik manusia. Saya dah decide nak buat Shaklee fulltime. Dalam masa yg sama saya boleh menunaikan tanggungjawab saya sebagai ibu, ayah dan pencari rezeki untuk menggantikan masa lalu saya yg banyak terluang untuk kerjaya dari keluarga.
 
Yang baik jadikan tauladan dan yang buruk jadikan sempadan.
Wassalam


Bagi anda yang ada masalah sama seperti En Sofian kakma sangat syorkan anda mencuba produk shaklee iaitu
B Complek
Omega Guard
Ostermatrik

Ingin dapatkan vitamin untuk Anxiety diorder dan gerd secara COD jika anda berada di area gombak atau sentul.Ini kerana kakma adalah pengedar shaklee area gombak dan sentul.
untuk matlumat lanjut hubungi mai di talian 0193624134

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

One Reply to “PERKONGSIAN PESAKIT ANXIETY DISORDER DAN GERD”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *