RISIKO HB RENDAH SEMASA HAMIL BOLEH MENYEBABKAN KEGUGURAN, JANIM MATI DALAM KANDUNGAN DAN TUMPAH DARAH SEMASA BERSALIN

HB rendah semasa hamil ini lah pengalaman Kakma hamil anak pertama setiap kali check up di klinik bacaan HB rendah dan memang di tulis dengan pen merah. Seingat kakma memang merah tulisan merah je dalam buku pink.
Masih terngiang-giang kata-kata nurse setiap kali bacaan Hb Rendah mesti nurse cakap bahaya kalau HB rendah semasa hamil ni nanti awak boleh tumpah darah semasa bersalin, boleh bersalin awal, keguguran atau lagi risau janim boleh mati dalam kandungan. Bila dengar macam ni hati ibu mana tak risau kan lagi-lagi kakma hamil anak pertama tak ada pengalaman lagi lah risau sangat.

Ikhtiar dengan pelbagai cara


Tak cukup dengan vitamin yang klinik bagi, doktor syorkan beli lagi vitamin kat farmasi kakma memang ikut je asalkan Hb kakma naik. Doktor juga suruh kakma makan sayur bayam, kerang dan juga hati ayam. Bab hati ayam ni doktor pesan juga tak elok ambil selalu, mujurlah kakma pun tak berapa gemar hati ayam ni. boleh di katakan setiap hari lah kakma masak sayur bayam sampa naik bosan jugak lah, bab kerang lak memang sedap lah kan tapi sedihnya kakma ni kulit alergik kalau makan kerang mesti gatal2.

Bacaan HB tetap Rendah


Selepas kakma cuba pelbagai cara yang di syorkan yang sedihnya HB kakma tetap rendah kalau naik pun sikit sangat dan ada juga makin turun. Sehinggakan kakma terpaksa buat pemeriksaan setiap 2 minggu. Alhamdulillah kakma selamat bersalin anak pertama. Masa bersalin tu hanya ALLAH yang tahu betapa risaunya bila kakma ingat balik risiko2 yang di katakan oleh nurse dan doktor. Mereka tak salah ini kerana tugas mereka untuk bagitahu agar kita berjaga-jaga.


Disahkan Hamil Anak Ke 2


Lepas anak sulung kakma berumur setahun 2 bln kakma di sahkan hamil anak ke 2 dan sedihnya bacaan Hb masih Rendah. Kakma ikhtiar lagi untuk naikkan HB tapi sedihnya bacaan Hb makin menurun sehingga bacaan 8.8. Di akhir kehamilan doktor minta kakma buat pemeriksaan thalesimia dan akhirnya kakma di sahkan Thalesimia thread (pembawa thalesimia). Doktor bagitahu normal bagi pembawa thalesimia HB Rendah. Namun risiko seperti tumbah darah dan bayi mati dalam kandungan tetap ada.

Hamil Anak ke 3 Bacaan HB cantik


Selepas 5 tahun kakma di sahkan hamil anak ke 3 dan kali ni kakma dah memang amalkan vitamin sejak sebelum hamil.Syukur masa pemeriksaan hamil kali pertama bacaan HB kakma cantik tak ada lagi tulisan merah dalam buku pink kakma. Dan paling seronok bacaan last sebelum bersalin ialah 14.2 kakma tak pernah dapat bacaan macam tu walau masa anak dara. Ini membuktikan walau kakma “pembawa Thalesimia” bacaan Hb tetap boleh naik jika amalkan vitamin yang sesuai dan betul.

risiko HB low semasa hamil


Vitamin Yang Kakma Amalkan


Kakma kongsikan Vitamin yang kakma amalkan. Ini lah dia vitamin 3 serangkai yang memang kakma amalkan dari sebelum hamil hingga sekarang kerana kakma masih menyusukan sepenuhnya anak ke 3 kakma yang dah berusia 2 tahun 3 bulan.

cara atasi Hb ;ow semasa hamil


Set Hamil Shaklee


Vitalea with iron Formula – Multivitamin yang kaya dengan iron, mengandungi 30 nutrisi harian lengkap, 12 vitamin dan 7 mineral penting yg disarankan oleh RDA. Jadi kepada ibu- ibu yang mengalami tekanan darah atau hb rendah boleh mengambil 2 biji vitalea sehari.

Sustained Release Vitamin C – Fungsi utama pengambilan vitamin c adalah untuk membantu penyerapan zat iron yang terdapat dalam vitalea. Jadi ia digalakkan telan sekaligus dengan vitalea demi untuk naikkan bacaan Hb. Selain itu ia melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat.
 
B Complex –  lengkap dengan folic asid yang mana sangat penting dalam penghasilan Hormon & sel- sel Darah merah dan penting untuk pembinaan tulang bagi mengelakkan kecacatan pada janin. Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.
 
 
 
Buat anda yang ada masalah HB Rendah semasa hamil seperti kakma cuba lah ikhtiar dengan set hamil shaklee ni, In sya ALLAH anda pun akan dapat result seperti kakma. Kakma akan kongsikan cara makan yang betul dan tips2 yang kakma amalkan supaya anda tiada masalah HB Rendah semasa hamil.
 

Jika anda ingin dapatkan produk ini boleh hubungi kakma , klik sini utk whatsapp http://kakmashaklee.wasap.my/  

 
SHAKLEE Independent Distributor
Maisarah (ID 887111)
No Tel: 019-3624134
Email: kmshop143@gmail.com
COD area: kg padang balang, sentul , bandar baru sentul ,dato senu , jalan gombak , setapak ,gombak setia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *